Jeruzsálemben az ultraortodox zsidók elfoglalták az utolsó vacsora termét

2014. június 11., szerda | 19:10

Szélsőséges zsidók egy csoportja június 9-én táncolva és énekelve elfoglalta a Cenákulum termét, ahonnan kizavarta a keresztény zarándokokat, akik Pünkösd ünnepére gyűltek össze – tudósít az AsiaNews hírügynökség.

Az izraeli rendőrség szerint a csoportot mintegy 30 ultra-ortodox zsidó alkotta. Köztük volt Moshe Feiglin parlamenti képviselő is, a miniszterelnök pártjának (Likud) tagja.

A Cenákulum terme, amely az utolsó vacsora és pünkösd helyszíne volt, a Sion-hegy közelében található épület második emeletén található. A XII. századtól kezdve a földszinten tisztelik Dávid király sírját, bár sok régész és történész kétségbe is vonja ennek eredetiségét.

Ferenc pápa szentföldi látogatásának utolsó napján engedélyt kapott, hogy szentmisét mutasson be a Cenákulumban a helyi püspökökkel és pátriárkákkal. Az épület Izrael állam tulajdonában áll, amely nem engedélyezi egyetlen keresztény felekezet számára sem vallási szertartás bemutatását. Csupán II. János Pál és Ferenc pápa kapta meg ezt a lehetőséget.

A múltban gyakran fölmerült, hogy átengednék a Cenákulumot a szentföldi kusztódiának, amely a szent hely eredeti tulajdonosa volt, még mielőtt az ottománok és később az izraeliek kisajátították volna. A helyszín közelében gyakran feltűnnek sértő és erőszakos feliratok a keresztények ellen. A Ferenc pápa látogatását megelőző napokban szélsőséges zsidó csoportok tüntettek Jeruzsálemben és a Sion-hegyen, ellenezve a szent helyek átengedését a keresztényeknek. Az izraeli kormány azonban nyomatékosította, hogy az utolsó vacsora terme az állam tulajdonában marad.

A keresztény zarándokok gyakran fölkeresik Dávid király állítólagos sírját az épület földszintjén és olykor imába mélyednek. A tiltakozók szerint ez istenkáromlás és provokáció. Ezért akarták elfoglalni a felső szintet és zavarták el onnan a keresztény híveket.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök
Útravaló – 2019. április 25.

Útravaló – 2019. április 25.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 25.

Mai evangélium – 2019. április 25.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 24,35–48

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle