A jó pásztor – film Brenner Jánosról

Kultúra – 2008. december 18., csütörtök | 17:07

Brenner János vértanúságának ötvenedik évfordulóján, 2007-ben mutatták be Iváncsits Tamás „A jó pásztor” című zenés drámáját Szentgotthárdon. Lauer Ferenc rendezésében elkészült a mű filmes változata.

Brenner János rábakethelyi káplánt 1957. december 15-én ölték meg. Vértanúságának ötvenedik évfordulóján mutatták be Iváncsits Tamás „A jó pásztor” című zenés drámáját, melynek azóta CD- és filmes változatát is kiadták.

A film bemutatja az egyházüldözések idején hősiesen helytálló, a mártírhalált is vállaló fiatal pap életét, egészen a vértanúságig. Lauer Ferenc rendező alkotásában a szereplők visszaemlékezése adja a történet keretét. A felvételeket többnyire eredeti helyszínen rögzítették, többek között a Brenner család szombathelyi házában, a püspöki palotában és Szentgotthárd-Rábakethelyen – írja a katolikus.hu.

A mintegy másfél órás film a drámán kívül öt interjút is tartalmaz: Brenner Józseffel, a Szombathelyi Egyházmegye helynökével, Kurucz Erzsébet Vincenza nővérrel, aki személyesen ismerte Brenner János, illetve az alkotókkal.

A DVD szerzői kiadásban jelent meg, többek között a Brenner János Emlékhely Alapítvány, a Bólyi Római Katolikus Egyházközség, a város önkormányzatának kulturális bizottsága, valamint magánszemélyek támogatásával.

A film megrendelhető az ivtam[kukac]freemail.hu címen.

Magyar Kurír