Jubileumi akkordok – Gitárostalálkozót tartottak Fertőszéplakon

Hazai – 2014. szeptember 11., csütörtök | 9:06

A Győri Egyházmegye tizenöt kisebb-nagyobb zenekara és kórusa vett részt szeptember 6-án Fertőszéplakon az immáron tizedik alkalommal megrendezett gitárostalálkozón, melynek zárószentmiséjén több százan kísérték hangos énekszóval a liturgiát – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

„Ez már nem pusztán egy baráti találkozó – fogalmazta meg a rendezvény megálmodója és töretlenül lelkes szervezője, a fertőszéplaki Misericordias együttest vezető Horváth Imre. – Itt a »szakmáról« is szó esik: a fellépő csapatok nemcsak megmutatkozni jönnek, hanem egymás dalaira és a különféle hangszerelési megoldásokra is kíváncsiak. Sokan elkérik egymástól a kottákat, de vannak olyan csapatok is, akik új dallal készülnek a találkozóra.”

Az idei jubileumi találkozóra főként a Fertő-parti falvakból, valamint Sopronból és Győrből érkeztek a kórusok és a zenekarok, de a műfaj legismertebb hazai előadói (Gégény István, Pipó József és Sillye Jenő) is felléptek a széplaki fesztiválon. A csoportok félóránként váltották egymást a Mindenszentek-templom mögött felállított szabadtéri színpadon. 

A találkozó a hagyományoknak megfelelően ünnepi szentmisével zárult, melyet Cserháti Ferenc mutatott be.

A külföldi magyarok püspöke prédikációjában kiemelte: „Krisztus ott érzi otthon magát, ahol az övéi szeretetben élnek. Ahogy Máté fogalmazott az Evangéliumában: »ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük«. Közel kétszázan jöttek össze Fertőszéplakon az Úr nevében, hogy hangos szóval és különféle hangszerekkel dicsőítsenek önmaguk és mások örömére. És ezen a gitáros zenei találkozón bizonyosan jelen volt az Úr: jelen volt a szervezők jóindulatában, a házigazdák odaadó háttérmunkájában, kihallatszott a színpadra lépő kisebb-nagyobb együttesek régi és új dalaiban és ott volt a szentmisére egybesereglett hívek szívében és fülében is. A záró szentmisén már nem is kellettek a mikrofonok – a gitárok, a hegedűk, a csellók és a fuvolák telemuzsikálták az együtt ünneplők lelkét és Fertőszéplak egyik legszebb szegletét, a templomdombot.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria