Juliusz Janusz elköszönt a köztársasági elnöktől

Hazai – 2011. április 14., csütörtök | 14:46

Búcsúlátogatáson fogadta a magyarországi diplomáciai szolgálatait befejező Juliusz Janusz apostoli nunciust Schmitt Pál.

Őszentsége, XVI. Benedek pápa 8 évnyi magyarországi szolgálat után február 10-én kinevezte Juliusz Janusz érseket Szlovénia apostoli nunciusává és Koszovó apostoli delegátusává.

Schmitt Pál köztársasági elnök április 13-án búcsúlátogatáson fogadta hivatalában Juliusz Janusz apostoli nunciust. Az államfő XVI. Benedek pápa közelgő születésnapja és pápává választásának évfordulója kapcsán a Szentatyának szóló jókívánságai tolmácsolását kérte a nunciustól.

A magyar államfő megtiszteltetésnek nevezte, hogy május 27-én, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója és az Európai Unió soros magyar elnöksége alkalmából a magyar állam koncertet mutathat be a Vatikánban, amelyen XVI. Benedek pápa maga is részt vesz.

Schmitt Pál felidézte a nunciussal való együttműködését, amelynek emlékezetes pillanata volt, amikor a budapesti diplomáciai testület, Juliusz Janusz javaslatára, a köztársasági elnök újévi fogadásán elénekelte a magyar himnuszt.

A nuncius örömmel nyugtázta, hogy az utóbbi egy évben Magyarország és a Szentszék közötti kapcsolatok számos nyitott kérdését sikerült rendezni, és hogy helyreállt a szentszéki–magyar vegyesbizottság ülésezési rendje.

Magyar Kurír

Forrás: KEH