Kapcsolatban Istennel, kapcsolatban egymással - magyar résztvevők a Családok Világtalálkozóján

Hazai – 2012. június 2., szombat | 18:51

Családpasztorációval foglalkozó papokból és családreferens házaspárokból álló negyvenkét fős magyar különítmény is részt vesz a Családok VII. Világtalálkozóján Milánóban. A magyar résztvevők pénteken este érkeztek meg a lombard fővárosba, ahol a világtalálkozó fesztivál jellegű részébe kapcsolódnak be.

Szombat este a tanúságtételek ünnepével veszi kezdetét a családünnep hivatalos része, amelyre 300 ezer embert várnak a szervezők, ennek keretében tanúságtételek, zenés ünneplés hangolja rá a világ minden részéből összesereglett családokat a Szentatyával való találkozásra. Vasárnap reggel a szintén XVI. Benedek pápa főcelebrálásával mondandó szentmise teszi fel az i-re a pontot, erre már egymillió zarándok gyűlik  össze a hatalmas szabadtéri templommá átalakított bressói repülőtéren. A lelkesedés már egész Milánóban tapasztalható: bérmálkozók tömege lepte el délelőtt a metrót, hogy az AC Milan szurkolói helyett ezúttal ők töltsék meg a San Siro stadiont. A helyiek már nagyon lelkesek, a pápai nagy találkozóknak helyet adó bressói katonai repülőtér környékén mindenfelé vatikáni (sárga-fehér) díszeket kaptak a házak.

A magyar résztvevők is a várakozás lázában égnek: a baráti hangulatú buszúton imádságos légkörben készültek a Szentatyával való találkozásra, az imádságot kiegészítette a találkozó témájára (Család: munka és ünnep) való ráhangolódás kiscsoportos beszélgetés és közös megosztás formájában.

A milánói szalézi kápolnában minden hónap első vasárnapján magyar nyelvű szentmisére gyűlnek össze a környékbeli magyarok Németh László atya szárnyai alatt. A magyar zarándokok tiszteletére ezúttal szombat délelőttre került át a liturgia, s kivételesen a családtalálkozón szintén jelen lévő Bíró László püspök vezette. A családreferens püspök a szertartás végén megáldotta azt a zászlót, amely ezentúl a milánói magyar főkonzulátus épületét fogja díszíteni.

Szintén a szentmise végén tartott élménybeszámolót a milánói Scala hegedűse, Demetrovics Zsuzsanna, aki a péntek este XVI. Benedek pápa tiszteletére adott koncert aktív közreműködőjeként játszott a Scalában. (Daniel Barenboim vezényletével Beethoven Kilencedik szimfóniáját adták elő.) A művésznő számára nagy élmény volt, hogy ezúttal nem világi, közéleti nagyságoknak muzsikált, hanem a Szentatyának. Keresztény hitével kisebbségben van a zenekarban, s úgy véli, nagyon örömteli, hogy ebben a környezetben is elhangozhattak a pápa – és az egyház – családdal kapcsolatos gondolatai.

Sokat mondják hozzáértő emberek, hogy az élet minőségét nem a havi fix határozza meg, hanem valahol mélyebben fekszik – mutatott rá Bíró László családreferens püspök a Magyar Kurír kérdésére, hogy miért is lehet a munka és az ünnep családhoz való viszonya a mostani világtalálkozó középpontjában. A főpásztor szerint a munkáról akkor tud a mai kor embere is helyesen gondolkodni, ha jó irányból tekint rá. Ha tudja, hogy az emberi kapcsolatok – amelyek között kitüntetett helyet foglal el természetesen a család – a lényegesek, s a munka ezek megteremtéséhez, erősítéséhez nyújt segítséget, akkor nem tulajdonít a munkának, s különösen nem az öncélú pénzkeresésnek túlzott szerepet. Egyedül az ember képes tükrözni a kapcsolatot, ezért lehet minden természeti jelenségnél és élőlénynél inkább Isten képmása, hangsúlyozta a püspök a találkozóra felkészítő füzet tanítására utalva. A szentháromságos szeretetkapcsolatot pedig legjobban a család tükrözi vissza.

Kell a munka, hogy a család ünnepelni tudjon, hogy felszabadultan együtt lehessen, s kell az ünnep is ahhoz, hogy a munka ne pusztán egy horizontális társadalmi jelenség legyen, hanem legyen valami felsőbb célja is – tette hozzá Bíró László. A munka a személy, a család szolgálatára találtatott ki, ha eszköz helyett céllá válik, akkor okozza a bajt, teszi akár tönkre a családokat is. Ugyanez igaz az ünnep rossz megközelítésére is. Manapság nagyon nehéz az ünnepet is jól átélni, utalt rá a püspök, hiszen az emberek sokszor csak valami nagy idegességgel, rohanásban vannak együtt, s nem tudják megélni a kapcsolatok, a család egységét a közös ünneplésben sem.

Agonás Szonja/Magyar Kurír