Kápolnát létesítenek a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban

Hazai – 2013. október 22., kedd | 10:09

A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén létesítendő kápolna a Katolikus Egyház hitéleti tevékenységét fogja szolgálni.

Október 21-én ünnepélyes keretek között írták alá az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye hivatali épületében a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén létesítendő kápolna kialakításáról szóló együttműködési szerződést.

A szerződést a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet képviseletében Bodnár Attila főigazgató, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye képviseletében pedig Erdő Péter bíboros látta el kézjegyével.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet valamint az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye között létrejövő szerződés szerint a kórházkápolnát az intézet A épületének ötödik emeletén, egy 22 négyzetméter alapterületű helyiségből alakítják ki, melynek teljes költségét a római katolikus egyház finanszírozza.

A nagy múltra visszatekintő Bajcsy-Zsilinszky Kórház létrehozásáról 1927-ben döntöttek. A főváros idős, ápolásra szoruló szegényei és betegei számára ezerhatszáz férőhelyes, modern otthont építtettek. A tüdőosztályon az akkor népbetegségnek számító tébécés betegek ellátására kialakított épület Európában is kuriózumnak számított. A kórházban az első bővítéseket 1955 és 1971 között végezték, ezzel napjainkig tartó fejlesztési folyamat indult el. 1997-ben, az intézmény 65. évfordulóján felavatták a kórház parkjában emelt professzorok tornyát, amely a kórház iskolateremtő, orvosprofesszorainak állít emléket.

Magyar Kurír