A karóba húzástól megmenekedett könyvtáros

Megszentelt élet – 2012. október 31., szerda | 9:23

Megjelent Fáy Zoltán A Gyöngyösi Ferences Könyvtár című, a könyvtár és rendház kalandos történetét bemutató kötete, amely a gyöngyösi ferenceseknél szerezhető be.

Minél hosszabb egy intézmény története, annál valószínűbb, hogy szokatlan, furcsa eseményekben is bővelkedik. A Gyöngyösi Ferences Könyvtár egyidős a kolostorral, vagyis legalább félezer éves, és ez idő alatt tűzvészeket, háborúkat, földrengést élt meg és túl. 1475-től ismerjük a könyvtár felelőseinek nevét, akiket 1763-tól a tartományfőnök maga nevezett ki külön e feladat ellátására.

1686-ban Móra Athanáz házfőnök felelt a könyvtárért, és valószínűleg ő a magyar történelem egyetlen ismert könyvtárosa, akit a karóba húzás veszélye fenyegetett. A történet részleteit egykorú feljegyzésekből, levelekből és XVIII. századi másolatokból ismerjük: a hódoltság utolsó időszakában az egri vár török megszállói hatalmas sarcot vetettek ki Gyöngyösre, s a város nem tudta teljesíteni követelést. A törökök két városi bírót és a ferences házfőnököt túszul magukkal vitték Egerbe azzal a fenyegetéssel, hogy a sarc ki nem fizetése esetén karóba húzzák őket. A város csupán bíráit tudta kiváltani, az idős ferences az egri tömlöcben maradt, mert a rendháznak nem volt pénze megfizetni a sarc fennmaradó részét. A könyvtáros-házfőnök végül úgy szabadult ki, hogy egy fiatal rendtársa, Lázár Norbert vállalta át a sorsát, jelentkezett fogolycserére. Ő a kivégzést ugyan elkerülte, de a tömlöcben hosszú, keserves éhezés várt rá. Fennmaradt egyik levele: „Már az éhség miatt járni se tudok, mert pünkösd óta enni rendes étel nem adatik nékem.” A fogoly barát végül az őrök megvesztegetésével szabadult ki.

A szörnyű történet forrásait a gyöngyösi rendház irattára őrizte meg.

Aki kíváncsi a könyvtár és rendház kalandos eseményekben bővelkedő történetére, ajánljuk figyelmébe Fáy Zoltán A Gyöngyösi Ferences Könyvtár című, most megjelent könyvét, amely a gyöngyösi ferenceseknél szerezhető be (Gyöngyös, Barátok tere 2.) 1600 forintért.

Szerdahelyi Csongor/Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír