Katolikus filmfesztivált tartanak Rómában

Kultúra – 2012. július 3., kedd | 14:27

Harmadszorra látja vendégül Róma a katolikus témájú filmek nemzetközi fesztiválját. A július 5-ig tartó szemle számos kategóriában díjazza az alkotásokat.

Robert Hossein francia rendező A nő, akit Máriának hívnak (A Woman Called Mary) című filmje nyitotta meg július 2-án este a Mirabile Dictu (Elmondani csodálatos) katolikus filmfesztivált.  Hossein átvette a pályafutása elismeréseként neki ítélt díjat.

„Ez a fesztivál attól katolikus, hogy az itt látható filmek egyetemes erkölcsi értékeket és pozitív példákat mutatnak be” – mondta el a sajtónak Liana Marabini olasz rendező és producer, a fesztivál szervezője.

A Vatikánhoz közeli auditórium nagytermében zajló négynapos szemlén – más fesztiválokhoz hasonlóan – játék-, rövid- és dokumentumfilm, valamint televíziós sorozat kategóriában versenyeznek a benevezett alkotások. A nagyközönség azonban csak Hossein filmjét láthatta; a többi alkotást zárt körben vetítik a gyártók, forgalmazók a Remo Girone olasz színművész által vezetett zsűri előtt.

Girone szerepelt Jancsó Miklós Róma visszaköveteli Cézárt (1974) című olasz nyelvű filmjében és a Böszörményi Zsuzsa által rendezett Vörös Colibriben (1995) is.

MTI/Magyar Kurír