Kegytárgyakat loptak el a csolnoki bányásztemplomból

2018. február 19. hétfő 12:58

A tettest elfogták, a 32 éves tokodi lakos beismerte a bűncselekmény elkövetését. Kegytárgyakat lopott, amelyeket később feldarabolt és egy MÉH-telepen értékesített.

Néhány nappal ezelőtt betörtek a csolnoki Szent Borbála-bányásztemplomba. Különféle misekellékeket és kegytárgyakat vittek el, amelyeknek inkább az eszmei értéke volt nagy. Kulcsár Sándor plébános és a képviselő-testület tagjai megállapították, hogy az ajtó felfeszítésén kívül a templomban és a sekrestyében semmiféle rongálás nem történt. Az időszakosan használt, oldallagosan ellátott templomban nem tartanak Oltáriszentséget, így az sem szenvedhetett szentségtörést. A csolnoki templom plébánosa elmondta, imádkoznak az elkövetőért.

A gyanúsított január 26-án vasat gyűjtött Csolnokon, így ért az erdő szélén álló templomhoz. A férfi úgy gondolta, hogy nemesfémek vannak az épületben, amelyeket könnyen el tud lopni. A sekrestye ajtaját egy vaslappal kifeszítette, a belső helyiségben talált kegytárgyakat a nála lévő táskába tette, és hazavitte. Másnap az ellopott tárgyak egy részét feldarabolta és egy MÉH-telepen értékesítette.

A nyomozati cselekmények során az esztergomi rendőrök azonosították az elkövetéssel gyanúsított 32 éves tokodi lakost. A február 13-án tartott házkutatás során az ellopott tárgyak egy részét lefoglalták. A tettest a rendőrkapitányságra előállították, a bűncselekmény elkövetését beismerte, lopás bűntett elkövetése miatt folytatnak büntetőeljárást ellene.

Forrás és fotó: Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Magyar Kurír

 

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink - olvasta már?
nagyheti-es-husveti-szertartasok-az-erseki-es-puspoki-szekhelyeken-2018-ban
Nagyheti és húsvéti szertartások az érseki és püspöki székhelyeken 2018-ban

Az alábbiakban a húsvéti időszak ünnepi püspöki szentmiséinek és szertartásainak helyszínéről és időpontjáról tájékozódhatnak.

2018. március 23. péntek
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

2018. március 23. péntek