KELET 2014 Nyíregyházán

Hazai – 2014. február 12., szerda | 10:41

Február 7. és 9. között zajlott le Nyíregyházán a Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség szervezésében a hatodik KELET, azaz a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozója.

A háromnapos programra 160 fiatal, egyetemista és főiskolás regisztrált, akik Budapest, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Debrecen, Miskolc, Győr, Eger, Szombathely, Szeged, Debrecen és Sopron egyetemi lelkészségeiről érkeztek. Pénteken játékos ismerkedésre, közös esti imára került sor, amit Papp Tibor Ifjúságpasztoráció a Hajdúdorogi Egyházmegyében című előadása előzött meg.

Szombaton olyan előadásokra került sor, melyek a bizánci egyház, a görögkatolikus egyház lelkiségét próbálták meg sokszínűen felvázolni. Bosák Nándor püspök úr nyitotta meg az előadások sorát, melyben először Kocsis Fülöp püspök atya beszélt Liturgia és élet címmel, majd Nyirán János, Jankáné Puskás Bernadett, Kiss Attila és Nagy Edit következtek. Bemutatásra került az ikonok világa, a Szent Liturgia egy-egy szimbolikus cselekménye, a szív imádsága, majd pedig a keresztény párkapcsolati kommunikáció jellemzői. Szombat délután párhuzamos programok hívták a vendégeket a Nyíregyházi Élményfürdőbe, az Egyházművészeti Gyűjtemény megtekintésére, a Jósa András Múzeum meglátogatására, a Monostory Viktória és Dalanics Zoltán által rendezett ikonkiállításra, a római és görögkatolikus társszékesegyházak megtekintésére, majd este mindannyian a Görögkatolikus Farsangi Bálon vettek részt a fiatalok. A rendezvény záró programja vasárnap a 10 órakor kezdődő püspöki Szent Liturgia volt.

A rendezvény több szempontból is igazán sikeresnek tekinthető, ami részben a nagy számú bátor jelentkező egyetemistának, az őket ösztönző egyetemi lelkészeknek, a Szent Zsófia Leánykollégium kollégistáinak, az egyházmegye kispapjainak, a Püspöki Hivatal munkatársainak, Rakaczkiné Vadász Viktóriának és Vincze Krisztiánnak köszönhető. Reméljük, hogy a KELET  programja jövőre is sok embert vonz majd, amikor az egész ország és aKárpát-medence keresztény egyetemistái rendkívüli alkalmat kapnak ismerkedésre és tapasztalatcserére.

Hajdúdorogi Egyházmegye/Magyar Kurír