A keleti rítusú katolikus püspökök megkezdték tanácskozásukat Kassán

Kitekintő – 2013. október 18., péntek | 16:27

Az október 17. és 23. között folytatott megbeszélések fő témája: a kultúra evangelizálása, az evangélium inkulturációja.

A kassai Szűz Mária születése székesegyházban tartott keleti rítusú imavirrasztáson október 17-én Milan Chuatur kassai eparcha köszöntötte az Európában jelen lévő tizennégy keleti rítusú katolikus egyház képviselőit. Emlékeztett rá, hogy régen a kultúra felemelte a lelket, manapság pedig inkább kiöli az emberben megmaradt kevés jó érzést is. Szent Cirill és Metód, akik 1150 évvel ezelőtt érkeztek a mai Szlovákia területére, példát adnak arról, hogyan lehet a kultúrát átitatni, megtölteni az evangéliummal.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa által támogatott találkozó résztvevőinek üzenetet küldött Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke. Üzenetében hangsúlyozta: földrészünkön sürgetően fontos felidézni közös keresztény gyökereinket, amelyek az évszázadok során a földrészt alkotó kultúrák gazdagságában öltöttek testet. „Európának ma is szüksége van olyan emberekre és közösségekre, akik örömben élik meg az evangéliumot, és ezzel hatékony módon képesek az evangéliumot a saját kultúrájukban megtestesíteni, tanúságot téve a Krisztusban való közösségről” – hívta fel a figyelmet Erdő Péter bíboros. Emlékeztetett arra is, hogy Budapesten szombaton avatják boldoggá Sándor István szalézi szerzetest, aki egyike azoknak, akik Európában életüket adták Krisztusért.

Kassát idén Marseilles mellett az európai kultúra fővárosává választották. A városban békésen élnek egymás mellett szlovákok, magyarok, csehek, romák. A vallási sokszínűség jeleként a kassai színházban ökumenikus koncertet rendeztek, amelynek végén a keresztény egyházak képviselői és a kassai főrabbi megáldották az európai népeket.

Október 18-án, pénteken reggel Cyril Vasiľ érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára szintén Cirill és Metód evangelizációs stílusát állította a tanácskozás résztvevői elé. „Szent Cirill és Metód elsősorban misszionáriusok voltak. Egyházainknak meg kell újítania a misszionárius lelkesedést, ki kell lépniük a megszerzett pozíciók megőrzésének lelkületéből, és meg kell nyílniuk a hittől távol lévő kortársaink felé irányuló misszió irányába” – hangsúlyozta. Figyelmeztetett arra, hogy a papságnak meg kell tanulnia a hívek által érthető nyelven beszélni. Az új kor eszközeiről szólva utalt rá, hogy a pápa maga is jelen van a Twitteren: az internet világában való evangelizáció olyan lehetőség, amelyet bűn lenne figyelmen kívül hagyni. Fontos feladatként nevezte meg az emberi jogok védelmét: a gazdaság és a politika világát először emberibbé kell tenni, hogy evangelizálhassuk — tájékoztat a SIR.

A találkozóról szóló korábbi hírünk itt.

Magyar Kurír

(tzs)