Képek egy mai oszlopos remetéről

2013. augusztus 5., hétfő | 12:57

Az 59 éves Maxim húsz éve él a grúziai Katszki-mészkőoszlopon.

A negyven méter magas sziklaoszlopon élő remete korábban darukezelő volt, így nem fél a magasságtól. „Szükségem van erre a csendre. Itt fenn, a csendben lehet megérezni Isten jelenlétét” – mondta a CNN riporterének, aki csak több napi várakozás után mehetett fel a remetelakhoz.

Az oszlopos remeték hagyománya a szíriai Oszlopos Szent Simeontól ered, aki 423-tól élt vezeklő életet egy oszlop tetején. Az 5. század második felében sokan követték példáját Kelet-Európában, később azonban az effajta vezeklési gyakorlat kiment a divatból. A Katszki-mészkőoszlop a 15. századi török hódítás óta elhagyatott volt. 1944-ben egy alpinista megmászta, és a tetején egy kápolna romjaira és egy remete csontvázára bukkant.

Maxim elmondta, hogy fiatalkorában ivott és kábítószerrel kereskedett, majd börtönbe került. Szabadulása után elhatározta, megváltoztatja az életét. „Annak idején itt a környéken iszogattunk a haverokkal, és sokszor fölnéztünk erre a sziklára, ahol ég és föld találkozik. Tudtam, hogy régen remeték éltek itt, és nagyon tiszteltem őket.”

1993-ban szerzetesi fogadalmat tett, és felköltözött a sziklaoszlopra. Egy kunyhóban lakik, követői csigán húznak fel számára élelmet. Hetente egyszer-kétszer jön le az oszlop aljánál épült kolostorba, ahol csatlakozik az ott lakók esti imájához. Amikor már nem tud majd lejönni, haláláig a remetelakban marad, és csontjai a kápolna alatti kriptába kerülnek, az egykor itt élt remete maradványai mellé – zárta a beszélgetést Maxim.

A remetéről és lakóhelyéről képgalériát tekinthetnek meg itt.

Magyar Kurír

(mk)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle