Képzés a házasközösségek megerősítésére

Hazai – 2012. november 5., hétfő | 17:41

Novembertől képzés indul házasközösségek vezetői, résztvevői számára az Esztergom–Budapesti Főegyházmegyében. Az öt alkalomból álló sorozat válasz a családcsoportok részéről felmerülő megerősítési igényre. A Gyűrűskönyv elnevezésű kezdeményezést Bittsánszky Jánosné R. Sarolta egyházmegyei családreferens mutatta be a Magyar Kurírnak.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is elindítja képzési programját házas- és családközösségek vezetői és tagjai számára az Esztergom–Budapest Főegyházmegye családreferatúrája. A november 16-án kezdődő öt alkalmas sorozat egy-egy hétköznap estére hívja össze az érdeklődőket. A képzés az elméleti alapok mellett kiemelt hangsúlyt fektet a gyakorlatra; a találkozók tréning jelleggel zajlanak.  A résztvevők foglalkoznak a házas-közösség létrehozásával, a találkozók megszervezésével és vezetésével, a témák összeállításával, a beszélgetésvezetéssel, valamint a felmerülő konfliktusok, nehéz helyzetek kezelésével.

Jól kell működni a családközösségeknek, hiszen rájuk lehet építeni a plébániai életet – indokolta a képzés létrehozását Bittsánszky Jánosné, aki a szervezési feladatok mellett a képzés vezetője is. Elmondta, a Gyűrűskönyv-programmal válaszoltak a közösségek részéről felmerülő megerősítési igényre. A viszonylag rövid idő alatt sok téma áttekintésével, gyakorlat-orientáltsággal olyan képzési formát hoztak létre, mely figyelembe veszi a családos emberek lehetőségeit. Az elmúlt év visszajelzései megerősítették, hogy kedvelt az interaktivitásra épülő módszer, a tréning jelleg. A témák feldolgozásában a családreferens vezető mindig abból indul ki, ami a résztvevőket az adott kérdésben foglalkoztatja, érinti.

A Gyűrűskönyv – a képzési anyagokat tartalmazó, állandóan gazdagítható gyűjtemény – a későbbiekben a közösség életében naplóként működhet. A házas-közösség életében jelentkező nehézségekről gondolkodva Bittsánszky Jánosné elmondta: általános probléma a közösség létrehozásában a házaspárok megszólítása, a későbbiekben pedig a közösség megtartása. Gyakori, hogy a vezető magára marad a rendszeres közösségi élet szervezési feladataival, amire tapasztalata szerint az alázat, kitartás és elfogadás lehet a helyes hozzáállás. Fontos, hogy az induláskor felmérjék, ki milyen igénnyel csatlakozik a közösséghez; tisztázzák, milyen céllal jönnek össze. Meg kell határozni a működési kereteket. A jó célmeghatározás és a tisztázott keretek a későbbiekben sok nehézségen át tudnak segíteni. Egy-egy jó program vinni tudja a közösséget; érdemes a kezdetekkor ily módon megtámogatni a tagok részéről az elköteleződést.

Az egyházmegyében két alapvető modell működik – összegezte tapasztalatait a családreferens. A zárt közösségi modell esetében a házaspárok alkotta közösség nem fogad folyamatosan új tagokat, szemben a nyitottan működő modellel. A zárt közösségek számára fontos, hogy megtalálják a kapcsolatot plébánia nagyobb közösségével, míg a nyitott közösségeknek arra kell figyelniük, hogy ne nőjék túl a működőképes kereteket. A házas-csoportok esetében általános, hogy a tagok egymástól az életpéldák megosztását várják, és a valahova tartozási vágy viszi őket a közösségbe, nem a programokat keresik elsősorban.

Bittsánszky Jánosné a közösségek jövőjét tekintve bizakodó, megerősíti azon emberek példája, akik időt, energiát nem sajnálva foglalkoznak a közösség életével. Ők valóban kovászt jelentenek, és odaadásuk révén sok új dolog születik a plébániákon.

Információk a programról és jelentkezési lehetőség a pasztoral@katolikus.hu címen vagy a 388-8982 telefonon.

Magyar Kurír

(té)