A kereszténység tiszteletben tartja minden nép kultúráját

Kitekintő – 2013. október 4., péntek | 21:57

Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke a testület pozsonyi ülésének keretében október 4-én, 18 órakor szentmisét mutatott be a nyitrai Szent Emmerám-székesegyházban.

Az európai püspöki konferenciák elnökei éves plenáris ülésüket idén Pozsonyban tartják – abból az alkalomból, hogy Szent Cirill és Metód 1150 évvel ezelőtt érkeztek erre a földre.

Homíliájában a bíboros a szent testvérpár életéről, küldetéséről beszélt, hangsúlyozva, hogy mindannyiunk számára példát jelentenek a hit továbbadásában a mai Európában.

Cirill és Metód küldetésének kezdeti időszakából többek között kiemelte: Konstantinápolyból útnak indulva hamarosan megtalálták Szent Kelemen vértanú pápa ereklyéit, később pedig lefordították szláv nyelvre a Szentírást és néhány liturgikus könyvet. Első missziójuk végén Rómába mentek, hogy munkájukat a megtalált ereklyével együtt felajánlják a pápának.

Cirill és Metód, a szent testvérek a keleti és nyugati kereszténység egységét szimbolizálják – hangsúlyozta Erdő Péter. Nem véletlen, hogy tiszteletük egyre növekedett a századok során, és életpéldájuk a XX. században különösen aktuálissá vált. II. János Pál, az első szláv pápa 1980-ban Európa társvédőszentjeinek nyilvánította őket. Személyük a két tüdővel lélegző európai kereszténységet, Rómát és Konstantinápolyt testesíti meg, melyeket akkor még összekötött a közös hit. A testvérpár nemcsak megtalálta és tisztelte Kelemen pápa ereklyéjét, hanem el is helyezték Rómában, a Szent Kelemen-templomban. 

A két szent bemutatásával, valamint a kereszténység Magyarországra érkezésének példájával Erdő Péter bíboros rámutatott: a kereszténység tiszteletben tartja minden nép kultúráját. Hiszen Jézus Krisztus üzenete mindannyiunkhoz szól, nem törli el, és nem is teszi egyformává az embert, hanem megtanít tisztelni a másikat és önmagunkat is. Ez ma éppúgy aktuális Európában, mint 1150 évvel ezelőtt.

Homíliája végén a bíboros Isten áldását, valamint Cirill és Metód segítő közbenjárását kérte minden jelenlévőre és mindazokra, akik missziós vagy evangelizációs tevékenységet végeznek az európai népek között.

Magyar Kurír

(lt)

Kapcsolódó fotógaléria