Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyéspüspök kettős jubileuma

Hazai – 2015. február 11., szerda | 17:20

Keresztes Szilárd nyugalmazott görögkatolikus püspök 2015-ben ünnepli pappá szentelésének 60., püspökké szentelésének 40. évfordulóját. Kocsis Fülöp megyéspüspök köszöntőjét a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapja közli.

1975. február 8-án a nyíregyházi görögkatolikus templomban Timkó Imre hajdúdorogi püspök – Szegedi Joachim krizsevci és Cserháti József pécsi megyéspüspök segédletével – szentelte a Hajdúdorogi Egyházmegye segédpüspökévé Keresztes Szilárd teológiai tanárt, nyíregyházi parókust, akit szentelése után a Miskolci Görögkatolikus Apostoli Exarchátus kormányzói és a szórványban élők helynöki szolgálatával bíztak meg.

1988-ban, Timkó Imre püspök halála után a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke és a Miskolci Görögkatolikus Apostoli Exarchátus kormányzója lett.

A politikai szorítás enyhülésének idején és a rendszerváltás hajnalán, történelmi időkben adta a Gondviselő egyházmegyénk vezetőjéül. Felismerve az idők jeleit, az országban először vett vissza katolikus egyházi fenntartásba általános iskolát Hajdúdorogon 1990. szeptember 1-jétől. A görögkatolikus oktatást mint a jövő zálogát fontosnak tartva 1991-ben ugyanitt gimnáziumot alapított. Később több új oktatási intézményt is alapított és vett át.

Az egyházmegyei központ és az egyházmegyei intézmények kiépítése mellett nagy hangsúlyt fektetett az üldözés alatt, titokban működő határon túli görögkatolikus egyházmegyék újraéledésének támogatására mind magyarországi, mind nemzetközi viszonylatban.

A magyarországi görögkatolikusság nemzetközi elismertségének növelésére számtalan találkozót és konferenciát szervezett. Azóta is emlegetik a résztvevők a magyar görögkatolikusok vendégszeretetét és életrevalóságát.

A rendszerváltás lendületét kihasználva a hívek jobb lelkipásztori gondozása érdekében több új egyházközséget alapított és templomot épített. Felújíttatta és kibővíttette a nyíregyházi papnevelő intézet épületét, felépíttette a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolát, amely a Pápai Keleti Intézet aggregált intézménye lett.

Hálás szívvel emlékezünk meg róla pappá és püspökké szentelésének kerek évfordulóján. Kérem a paptestvéreket és a híveket, hogy imáikban külön is emlékezzenek meg Szilárd püspök atyáról, aki hosszú évtizedeken át Isten kegyelmével és bölcsességével vezette a magyar görögkatolikusságot.

„Istenszerető Szilárd püspökünknek adj, Urunk, békességet, egészséget és áldást, számos boldog éven át!”

Fotó: Görögkatolikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria