Kiállítás nyílik a szaléziak magyarországi letelepedésének 100. évfordulója alkalmából

2013. január 15., kedd | 15:39

Január 26-án Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg A jókedv rendje – Szaléziak című tárlatot a budavári palota E épületében, a Budapesti Történeti Múzeumban.

A Don Bosco Szalézi Társasága centenáriumi évét ugyanezen a napon ünnepi szentmisével nyitja meg a Szent István-bazilikában Erdő Péter, az eseménysorozat fővédnöke. Közreműködik az Egyetemi templom Don Bosco ének- és zenekara. A szalézi rend honlapjának közlése szerint az ünnepi alkalom Rómából érkező díszvendége Adriano Bregolin rendfőnöki vikárius.

A jókedv rendje – Szaléziak kiállítás rendezője, B. Varga Judit történész-múzeológus az MTI-nek elmondta: a húsvétvasárnapig, március 31-ig nyitva tartó tárlat igyekszik visszaadni a szerzetesrend derűs szemléletét, valamint bemutatja lelkigondozói és oktatói tevékenységét.

A kétrészes kiállítás első felében a látogatók az 1913-tól 1948-ig, illetve 1950-ig egyre gyarapodó rendhez kapcsolódó tárgyakat tekinthetik meg – így például a péliföldszentkereszti kegyhelyük monstranciáját. Látható lesz a rend alapítójának, Bosco Szent Jánosnak egy csontereklyéje is.

A tárlat második része az 1948-as egyházi iskolák államosítása, valamint az 1950-es rendfeloszlatás utáni tragikus időszakot szemlélteti: a látogatók megtekinthetik többek között Sándor István, az 1953-ban kivégzett szalézi szerzetes néhány személyes tárgyát, leveleit, bicskáját és túrabotját, valamint Ádám László, az akkori tartományfőnök kenyérbélből készített rózsafüzérét, amelyet a börtönben használt. Kiállítják a péliföldszentkereszti templom tetejéről tavaly lekerült mintegy kétméteres rozsdás keresztet is, mely a kommunizmus éveit jelképezi, amikor számos szalézi az ország elhagyására kényszerült, és sokakat letartóztattak közülük.

A kiállítás anyagát tavasszal Veszprémben viszik: április 19-től augusztus végéig az érseki turisztikai központban tekinthetik meg az érdeklődők.

Ábrahám Béla, a szalézi szerzetesrend magyarországi tartományfőnöke a decemberi sajtótájékoztatón elmondta: a centenáriumi rendezvénysorozat célja, hogy szélesebb körben ismertté tegyék rendjüket és alapítójukat. A centenáriumi év központi mondata: „Van, akit érdekel, ami benned rejlik” – főként az ifjúságot szeretnék megszólítani, illetve azokat, akiknek volt már kapcsolatuk velük, de eltávolodtak tőlük.

Világjáró körútján május 17. és 26. között hozzák Magyarországra a rendalapító ereklyéjét, melyet a szalézi rendházakon és intézményeken kívül több helyre is elvisznek majd; fáklyás felvonulást is tartanak az ereklyével a Szent István-bazilikától Óbudára, a szalézi tartományfőnökségre.

Október 18. és 20. között a szalézi rendfőnök, Pascual Chávez is ellátogat Magyarországra.

A Terror Háza Múzeummal együttműködve a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan február 22-én Sándor István szalézi szerzetesre emlékeznek (boldoggáavatási folyamata előrehaladott állapotban van). Sándor Istvánról játékfilmelemekkel gazdagított rövid dokumentumfilm készül, Dér András rendezésében.

A centenáriumi évben a szalézi rend négyfordulós vetélkedőt is rendez fiataloknak, erre több mint száz négytagú csapat jelentkezett. A fődíj egy torinói utazás lesz, a szaléziak vezetésével. Nyáron kerékpártúrát, illetve augusztusban Szalézi Part ifjúsági találkozót szerveznek Balatonkenesén.

A szaléziakról már nyílt egy fiataloknak szánt interaktív kiállítás január 4-én Nyergesújfalun, ahol az első szalézi iskolát alapították Magyarországon. Ez több helyen lesz megtekinthető az év során az országban, főleg egyházi iskolákban és kollégiumokban.

MTI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: Erdő Péter
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle