Kiállítás nyílt Rómában a rendkívüli szentévek bulláiból

Kitekintő – 2016. május 7., szombat | 15:00

Május 4-én nyílt meg a „Peregrinatio Sancta”, szent zarándoklás címet viselő kiállítás Rómában a Palazzo del Vicariato Vecchioban, amelyen az egyes szentéveket meghirdető pápai bullák láthatók a palota öt kisebb termében.

Május 3-án kedd délben a sajtó képviselőinek előzetesen bemutatták a kiállítást, amelynek keretében Liberio Andreatta prelátus, a Római Zarándok Művek adminisztrátor delegátusa és Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa ismertették a kiállítás létrejöttét, célját, valamint a kiállított tárgyakat.

Liberio Andreatta prelátus elmondta, valójában ő az ötletgazda, mert Sergio Pagano püspök egyik, jubileumról írott könyvét olvasva vetődött fel benne a gondolat, hogy nagyszerű dolog lenne most, az irgalmasság szentévében a Vatikánban őrzött, a szentéveket meghirdető pápai bullákat kiállítani. Az ötlet merész, mert ezek a hivatalos, féltve őrzött dokumentumok a Vatikáni Titkos Levéltár és a Vatikáni Apostoli Könyvtár gyűjteményéhez tartoznak, és mindezidáig sohasem bocsátották a nyilvánosság elé. Nem is annyira a titkosság miatt, hiszen szaktörténészek, külön engedély birtokában nyugodtan kutathatták eddig is, és a tárgyi monográfiákban is mindent leírtak róluk fényképek kíséretében.

„Most jött el a kegyelmi idő, éppen a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság szentévének az esztendejében, amikor ezeket a rendkívüli pápai rendeleteket kiállítják. Megkönnyítette a helyzetünket – számolt be Andreatta prelátus –, hogy a Palazzo del Vicariato Vecchio extraterritoriális hely, vagyis területenkívüliséget élvez, és noha a város szívében fekszik, valójában a Vatikán része. Nagy gonddal, szó szerint kesztyűs kézzel, azaz óvatosan szedték elő a tárolási helyükről és állították ki a huszonegy szentévet meghirdető bullát.”

Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa elmagyarázta, hogy a bulla valójában tárgyilag azt az ólompecsétet, latinul „bulla”-t jelentette, amely a dokumentumot összefűző zsinórt zárta le. A pecsét nevét aztán elkezdték használni magára a pergamen dokumentumra is. Ezek a pápai bullák hivatalos dokumentumok, amelyek hagyományos formák szerint és latin nyelven íródtak. A kiállításon a látogató végigkísérheti a rendkívüli szentévek történetét, kezdve a VIII. Bonifác pápa által meghirdetett első, 1300-as szentévtől, egészen Szent II. János Pál pápa 2000-es nagy szentévéig.

A kiállítás három hónapon át, egészen július végéig, minden nap 10 és 21 óra között látogatható.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír