Kiállítással kezdődött a Mikes-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében

Hazai – 2011. május 13., péntek | 12:08

A Szombathelyi Egyházmegye Mikes emlékévének ünnepélyes megnyitására május 6-án került sor az Egyházmegyei Múzeum és Kincstár numizmatikai kiállításával. A megnyitó ünnepségen Veres András megyéspüspök méltatta püspök elődje életét és munkásságát, csatlakozva a megnyitón szintén beszédet tartó Brenner József nyugalmazott általános helynökhöz.

Kiemelték, hogy nemcsak a kiállításon bemutatott emlékérmek és plakettek emlékeztetnek a gyűjtő Mikes püspökre, hanem munkásságának ércnél maradandóbb emlékei is.

Mikes János püspök életművéhez  számos nagy horderejű  intézkedés fűződik: püspökké szentelése és beiktatása után nem sokkal létrehozta az Egyházmegyei Takarékpénztárat és a Martineum Kiadót. Szombathelyre hozatta Szent Márton ereklyéit. Az I. világháború éveiben a répceszentgyörgyi püspöki kastélyban kórházat rendezett be, és a betegek ellátását is a vagyonából fedezte, majd a modern felszerelést a szombathelyi gyermekkórháznak ajándékozta.  Kétszer utazott el a frontra meglátogatni a frontszolgálatot teljesítő katonákat.

Mikes János püspökségének egyházkormányzati szempontból legkiemelkedőbb eseménye az 1927-es egyházmegyei zsinat volt. Az egyházmegye fennállásának 150. évfordulója megfelelő alkalmat teremtett a zsinat megtartására. Az egyházmegyei zsinat talán legfontosabb döntésének nevezhető az új plébániák alapításának támogatása.

Püspöksége alatt szerzetesrendekben is gazdagodott az egyházmegye, ami igazodott a növekvő társadalmi igényhez: karitatív és szociális, valamint oktatási tevékenységet végző rendek telepedtek le, akik szerepet vállaltak a lelkipásztorkodásban is. Püspöksége alatt kilenc rendház épült az egyházmegyében. Nevéhez fűződik az annunciáta nővérek kongregációjának megalapítása, a szaléziek és a verbiták letelepítése.

Az elkövetkező egy évben kiállítások, konferenciák során emlékeznek meg az  egyházmegye egykori kiemelkedő püspökéről. A numizmatikai kiállítás, amely Mikes János, Konkoly István, Veres András és mások gyűjteményét is bemutatja, szeptember 30-ig látható az Egyházmegyei Múzeum és Kincstárban.

Mikes János püspök tevékenységéről bővebben ismertetés olvasható, a kiállításról több kép látható a Szombathelyi Egyházmegye honlapján.

Magyar Kurír