Költészet, tudomány és szerzetesség, humoros történetek Teréz anyáról – válogatás a Vigilia Kiadó könyveiből

2010. október 27., szerda | 16:12

A Vigilia Kiadó három kötetet jelentetett meg a közelmúltban.

Dobai Lili: Formula pietatis
Dobai Lili új verseskötete egészen kivételesnek tűnik a mai magyar költészetben: a zsoltárok és a középkori himnuszok hagyományát folytatja, a misztikus szerzők hangján szólal meg modern költői eszközökkel, kéréseket, imádásokat, könyörgéseket és hálaadásokat ír – a 21. század elején, de profundis. A kötetcím asszociál Szent Pál apostol Timóteushoz írt első levelének soraira utal „Mindenekelőtt arra kérlek, végezzetek imát, könyörgést, esedezést és hálaadást…” (1Tim 2,1)

A költészet jelenléte – In memoriam Czjzek Éva
Toldalagi-Czjzek Éva (1923–2003) a magyar emigráció egyik legszerényebb és legáldozatkészebb személyisége volt, aki férjével, Roman Czjzekkel együtt évtizedeken keresztül szolgálta a kortárs magyar irodalom ügyét Ausztriában. Toldalagi Éva mindkét szülői ágon nagy múltú erdélyi családból származott – édesanyja Bethlen Sarolta, édesapja Toldalagi László volt. A mindig önzetlen segítőkészség a családi tradíció fontos eleme volt; otthonuk ezért is lehetett nehéz időkben a nyugati magyar emigráció egyik szellemi műhelye. Barátaik közé tartozott mások mellett Pilinszky János, Toldalagi Pál és Szilágyi Domokos. Czjzek Éva és férje Pilinszky és Szilágyi verseinek a lefordításával sokat tett azért, hogy ismerjék meg – és el – őket Nyugaton is. A kötetet összeállította Hafner Zoltán.

Stúdium és szerzetesség
A kötet a Sapientia Füzetek sorozatának 18. kiadványa, tartalmazza a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola által 2010. március 20-án rendezett tudományos konferencián elhangzott előadások szövegét. Bakos Gergely OSB szerint „vágyakozó és szerető lények vagyunk, s vágyunk-szeretetünk egyszerre irányul a másik emberre és az igazság ismeretére. Ez világiakra és szerzetesekre egyaránt vonatkozik.” Horváth Olga ciszterci apátnő pedig így fogalmaz: „… a szeretetet kell megtanulnunk, ez az egyetlen, ami megmarad, örökre megmarad. Minden szellemi munka – mint az élet többi területe is – ezt az egyetlen célt szolgálja.”

Leo Maasburg: Teréz Anya – Csodálatos történetek
A szerző fiatal papként éveken át kísérte Kalkuttai Teréz anyát világkörüli útjain. Az eddigi életrajzoktól eltérően számos humoros történettel illusztrált, hiteles közelképet ad a 2003-ban II. János Pál pápa által boldoggá avatott Teréz anyáról, az emberről és a szentről, akitől maga is sokat tanult. A könyvet sok színes fénykép is gazdagítja. A kötet várhatóan november végén, december elején jelenik meg.


Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle