Költészet, tudomány és szerzetesség, humoros történetek Teréz anyáról – válogatás a Vigilia Kiadó könyveiből

2010. október 27. szerda, 16:12

A Vigilia Kiadó három kötetet jelentetett meg a közelmúltban.

Dobai Lili: Formula pietatis
Dobai Lili új verseskötete egészen kivételesnek tűnik a mai magyar költészetben: a zsoltárok és a középkori himnuszok hagyományát folytatja, a misztikus szerzők hangján szólal meg modern költői eszközökkel, kéréseket, imádásokat, könyörgéseket és hálaadásokat ír – a 21. század elején, de profundis. A kötetcím asszociál Szent Pál apostol Timóteushoz írt első levelének soraira utal „Mindenekelőtt arra kérlek, végezzetek imát, könyörgést, esedezést és hálaadást…” (1Tim 2,1)

A költészet jelenléte – In memoriam Czjzek Éva
Toldalagi-Czjzek Éva (1923–2003) a magyar emigráció egyik legszerényebb és legáldozatkészebb személyisége volt, aki férjével, Roman Czjzekkel együtt évtizedeken keresztül szolgálta a kortárs magyar irodalom ügyét Ausztriában. Toldalagi Éva mindkét szülői ágon nagy múltú erdélyi családból származott – édesanyja Bethlen Sarolta, édesapja Toldalagi László volt. A mindig önzetlen segítőkészség a családi tradíció fontos eleme volt; otthonuk ezért is lehetett nehéz időkben a nyugati magyar emigráció egyik szellemi műhelye. Barátaik közé tartozott mások mellett Pilinszky János, Toldalagi Pál és Szilágyi Domokos. Czjzek Éva és férje Pilinszky és Szilágyi verseinek a lefordításával sokat tett azért, hogy ismerjék meg – és el – őket Nyugaton is. A kötetet összeállította Hafner Zoltán.

Stúdium és szerzetesség
A kötet a Sapientia Füzetek sorozatának 18. kiadványa, tartalmazza a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola által 2010. március 20-án rendezett tudományos konferencián elhangzott előadások szövegét. Bakos Gergely OSB szerint „vágyakozó és szerető lények vagyunk, s vágyunk-szeretetünk egyszerre irányul a másik emberre és az igazság ismeretére. Ez világiakra és szerzetesekre egyaránt vonatkozik.” Horváth Olga ciszterci apátnő pedig így fogalmaz: „… a szeretetet kell megtanulnunk, ez az egyetlen, ami megmarad, örökre megmarad. Minden szellemi munka – mint az élet többi területe is – ezt az egyetlen célt szolgálja.”

Leo Maasburg: Teréz Anya – Csodálatos történetek
A szerző fiatal papként éveken át kísérte Kalkuttai Teréz anyát világkörüli útjain. Az eddigi életrajzoktól eltérően számos humoros történettel illusztrált, hiteles közelképet ad a 2003-ban II. János Pál pápa által boldoggá avatott Teréz anyáról, az emberről és a szentről, akitől maga is sokat tanult. A könyvet sok színes fénykép is gazdagítja. A kötet várhatóan november végén, december elején jelenik meg.


Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda