Köpönyege alatt menedékre lelnek – Mária-kiállítás Veszprémben

Hazai – 2010. május 10., hétfő | 16:51

Magyarországi, erdélyi és más határon túli templomokban látható Köpönyeges Madonna-falképekről nyílt fotókiállítás a veszprémi Szent Imre piarista helyőrségi templomban.

A loretói litánia záró fohászát – Oltalmad alá futunk, Istennek Szent Anyja… – idéző ábrázolásokon Mária hosszú palástban látható, szimbolikusan mintegy átölelve az Egyházat. Gombosi Beatrix, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum etnográfusa kutatómunkája során több magyarországi, erdélyi és egyéb határon túli helyszínen fotózta ezeket az alkotásokat, több száz éves ősi templomokban. Kutatómunkájából hasonló címmel könyv is született, mint elhangzott a tárlat megnyitóján, amelyen Szendi József nyugalmazott érsek mondott köszöntő beszédet.

Ezek a képek elsősorban a Boldogasszonyra, a védelmező, oltalmazó Szűzanya tiszteletére hívják fel a figyelmet, mondta. Ezt a gondoskodó, féltő, segítő-óvó szeretetet láthatjuk például a kánai menyegző példázatában, emelte ki többek között. Mária gondoskodása, közbenjárói szerepe Jézus felé évszázadokon átívelő tiszteletet alakított ki az Istenanya iránt. Nekünk, magyaroknak különösen is sokat jelent a Szűzanya gondoskodása, hiszen történelmünk kezdetén Szent István király hazánkat Mária oltalmába helyezte. Ezért a magyar ember hittel fordul a Szent Szűz felé, mert tudja, hogy mindennapi életében, de főként megpróbáltatások idején és betegségben leteheti lábai elé szenvedéseinek terhét, és kötényébe, köpönyegébe bújva lélekben megnyugvást, meghallgatást talál. Közbenjáró szeretetével pedig elnyerheti a Jóisten kegyelmét.

A köpeny vagy a palást, tehát a Szűzanya irgalma alatt – ahogy az ábrázolásokból kitűnik – menedéket talál mindenki: férfiak és asszonyok, gyerekek és idősebbek, egyháziak és világiak, királyok, papok, bíborosok, tiarás pápa, tehát az egész világmindenség – hangzott el a megnyitón. Végül egykori himnuszunk, a Boldogasszony, Anyánk énekes fohásza hangzott el. Közreműködött a Légierő Zenekara Katona János alezredes vezényletével, szólót énekelt Virág Pál.

A kiállítást május 30-áig tekinthetik meg az érdeklődők.

Toldi Éva/Magyar Kurír