Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben

Kultúra – 2011. szeptember 9., péntek | 10:02

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács együttműködésében, „Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben” címen született meg az a tematikus útvonal, amely ezzel a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. Jól szerkesztett, áttekinthető, szép képekkel illusztrált honlapon tájékozódhatunk az útvonalról.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről húsz, míg Szatmár megyéből tíz templom része a középkori templomok útjának. A templomút magyarországi szakaszán található Cégénydányád, Csenger, Csengersima, Fehérgyarmat, Gacsály, Gyügye, Jánkmajtis, Kisszekeres, Kölcse, Nagyar, Nagygéc, Nagyszekeres, Sonkád, Szamosbecs, Szamosújlak, Szamostatárfalva, Tiszakóród, Túristvándi, Túrricse, Vámosoroszi. A templomút Szatmár megyei állomásai: Ákos, Avasfelsőfalu, Bikszád, Egri, Erdőd, Kaplony, Sárközújlak, Szilágykorond, Tasnád és Vetés.

Tekintve, hogy mindkét megye kiemelkedő közkincsének tartja épített kulturális örökségét, az értékek megóvása és népszerűsítése érdekében közös, összehangolt fejlesztési programot dolgozott ki, amelynek középpontjában azok a középkori templomok állnak, amelyek egyedülálló értékei a térségnek.

A templomutat széleskörű szakmai egyeztetéssorozatot követően, konszenzuson alapuló javaslattétel alapján alakították ki a történeti Szatmár megye területén. Az egyeztetésekbe számos szervezetet bevontak, ez biztosította a tematikus út kijelölésének szakmai alapját. A szervezetek mellett turisztikai, művészettörténeti, területfejlesztési, örökségvédelmi és marketing szakemberek is aktív részesei lettek a közös munkának, amely által a tematikus út kijelölésében örökségvédelmi és turisztikai szempontok egyaránt érvényesültek – olvasható a templomút honlapján.

Magyar Kurír

(tzs)