A konklávé szertartásrendje – a szavazás szabályozása

Kitekintő – 2013. március 13., szerda | 13:04

A szavazás is szigorúan szabályozott rendben zajlik.

A szertartásmesterek minden bíborosnak két-három, téglalap alakú szavazócédulát osztanak ki, melyek felső részén ez olvasható: „Eligo in Summum Pontificem”, azaz „Pápának választom”, alsó fele pedig üresen várja a javasolt személy nevét. Következő lépésként a diakónus rendhez tartozó bíboros kisorsol kilenc nevet a bíborosok közül: három szavazatszámlálót, három betegsegítőt, akik a beteg bíborosoktól gyűjtik össze a szavazatokat, és három ellenőrt, akik a tévedések kizárása végett újraszámolják a szavazatokat. Majd Harvey bíboros az ajtóhoz kíséri Martini szertartásmestert és Lorenzo Baldisserit, a Bíborosi Kollégium titkárát, akik a Királyi teremben várják meg a szavazás eredményét.

Ezt követően történik meg a tulajdonképpeni szavazás: minden bíboros ráírja a szavazócédulára annak a nevét, akit pápának szeretne választani, majd gondosan négybe hajtja a céduláját. Ré bíboros járul elsőként az aranyozott ezüstből és bronzból készült urnához, magasra emeli szavazócéduláját, hogy mindenki jól láthassa, és így szól: „Krisztus Urunk a tanúm, aki ítélni fog felettem, hogy arra adom a szavazatomat, akit Isten szerint a legalkalmasabbnak ítélek”. És az oltárra helyezett két kis tálca segítségével belecsúsztatja szavazócéduláját az urába. Mélyen meghajol, visszamegy a helyére, majd Bertone bíboros végzi el ugyanezt a ceremóniát, akit a protokoll szerinti sorrendben a többi bíboros követ.

Amikor Harvey bíboros is szavazott, az első szavazatszámláló megrázza az urnát, hogy a cédulák összekeveredjenek, majd a harmadik szavazatszámláló egyesével kiemeli és áthelyezi őket egy üres urnába, és közben ellenőrzi, hogy a számuk megegyezik-e a jelenlévő bíborosok számával. Ha a szavazócédulák száma stimmel, akkor a szavazatszámlálók leülnek az oltár elé helyezett asztalhoz. Az első szavazatszámláló kiemel egy cédulát, széthajtogatja, megnézi a rajta szereplő nevet, majd átadja a cédulát a második szavazatszámlálónak, aki szintén megnézi, és továbbadja a harmadik szavazatszámlálónak, aki hangosan felolvassa. Majd feljegyzi az elhangzott nevet, és átszúrja a cédulát egy tűvel, melybe hosszú cérna van fűzve.

A bíborosok eközben a helyükön ülnek, és  figyelmesen követik a szavazásnak ezt az egyhangú szakaszát.

Miután az utolsó cédulával is végeztek, a harmadik szavazatszámláló összeköti a cérnát, amire a cédulákat felfűzte, és a számlálók átadják helyüket az ellenőröknek, akik újra átszámolnak minden szavazatot. Az első szavazás során még soha nem fordult elő, hogy bármelyik bíboros is megkapta volna a szavazatok szükséges kétharmadát. Így, mielőtt a bíborosok elhagyják a Sixtus-kápolnát, a szavazócédulákat elégetik a kápolna bejáratától balra elhelyezett kályhában. A tűzbe kerülnek minden résztvevő összes feljegyzései is, melyeket a szavazatszámlálás befejeztével Bertone bíboros mindenkitől gondosan összegyűjt. E mellett a kályha mellett egy másik, elektromos kályha áll, amelyekben azokat a vegyi anyagokat égetik el, amelyek a füstöt fekete vagy fehér színűre festik. Eredménytelen szavazás esetén a kéményből fekete füst száll fel.

A következő napon a teljes procedúra megismétlődik: eskütétel, szavazatszámlálók kisorsolása, szavazás, számlálás és újraszámlálás. Ha a reggeli első szavazás során egyik bíboros sem kapja meg a szavazatok kétharmadát, a bíborosok ugyanazon szavazatszámlálók és ellenőrök közreműködésével azonnal újra szavaznak.

Kapcsolódó anyagunk:

A konklávé szertartásrendje - bevonulás és eskütétel

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Magyar Kurír