Könyvadomány a felvidéki magyaroknak a Szombathelyi Egyházmegyéből

Hazai – 2015. augusztus 6., csütörtök | 11:46

Ötvenegy doboznyi könyvet gyűjtöttek össze a Szombathelyi Egyházmegye hívei, hogy támogassák a felvidéki magyarokat – tájékoztat augusztus 6-án az egyházmegye sajtószolgálata.

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár által ötödik alkalommal meghirdetett gyűjtés eredményeként több mint kétezer kötet került a külhoni magyarokhoz.

A felajánlások nyomán egy szoba megtelt könyvekkel. Többségében szépirodalmi, történelmi, tudományos műveket hoztak az adományozók, köztük például Mindszenty József emlékiratainak egyik kiadását.

A könyvekért a Nagyszombati Egyetem docense, a Visegrádi Szent György Lovagrend Felvidéki Nagypriorátusának vezetője és fia jöttek el. Csámpai Ottó elmondta: a történelmi, tudományos kötetek alapját képezik majd a lovagrend könyvtárának, ahol a betérők olvashatnak, kutathatnak.

A megmaradt könyveket iskoláknak adományozzák, illetve könyvbörzét is rendeznek belőlük. Az ennek során befolyt összeget a kárpátaljai magyarok megsegítésére fordítják. Az egyházmegyei könyvtár felhívására másfél hónap alatt gyűltek össze a könyvek, mondta Simon Katalin gyűjteményvezető. Korábban is volt már hasonló akció, akkor például erdélyi gyerekeknek, az alsóőri magyaroknak vagy börtönökbe küldtek könyveket.

A gyűjteményvezető hangsúlyozta: a kezdeményezés öt éve töretlen népszerűségnek örvend. Magánszemélyek mellett lelkipásztorok is hoztak könyveket.

Az akció folytatódik: legközelebb a burgenlandi Alsóőrben (Unterwart) élő magyaroknak gyűjt könyveket a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár.

Magyar Kurír