Dietrich Bonhoeffer teológusról szóló könyv a könyvfesztiválon

Kultúra – 2014. április 24., csütörtök | 17:59

A nemzetiszocialisták által kivégzett Dietrich Bonhoeffer evangélikus lelkész életéről szóló magyar nyelvű kötetet mutatja be az Immanuel Kiadó az április 24-én, pénteken kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az MTI közleménye.

Eric Metaxas 2010-ben Amerikában megjelent írása a tengerentúlon és Németországban is nagy visszhangot váltott ki – ismertette Géczi Károly, az Immanuel Kiadó vezetője.

A kiadó két évig készítette elő a kiadvány magyarországi megjelenését. A magyar fordítás Berényi György és Kriszt Éva munkája.

Dietrich Bonhoeffer életrajza a magyar olvasóközönség számára egyedülálló, hiánypótló munkaként mutatja be a XX. század egyik legkiemelkedőbb hősét: a pásztort, a mártírt, a prófétát, a kémet, aki fiatalságával, megalkuvást nem ismerő bátorságával szembeszállt Hitlerrel is – ismertette a részleteket Géczi Károly.

A könyv szerint az előkelő arisztokrata családból származó német ifjú, miután egy harlemi gyülekezetben felfedezte hitét, Németországba visszatérve az elsők között emelt szót Hitler és a nácizmus ellen. Később lelkipásztori hivatása ellenére kettős ügynökként vett részt a Hitler elleni összeesküvésben. Ezért a Gestapo 1943 letartóztatta. Csaknem két évig raboskodott a flossenbürgi koncentrációs táborban, ahol két héttel a tábor felszabadítása előtt végezték ki.

Könyvében Eric Metaxas úgy kíséri végig Bonhoeffer rövid, de hihetetlenül sűrű életét, hogy belehelyezi Németország történetébe 1906 és 1945 között – jegyezte meg Géczi Károly.

A Bonhoeffer Pásztor, mártír, próféta, kém című kötetet április 24-én este mutatják be a budapesti Millenáris parkban. A bemutatón előadást tart Géczi Károly és Csepregi András evangélikus lelkész, Bonhoeffer-kutató.

Magyar Kurír