A kormány meghívta az új kopt pápát Magyarországra

2012. november 19., hétfő | 12:41

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívta a kormány nevében II. Tavadroszt, a tisztségébe november 18-án, vasárnap beiktatott kopt pápát Magyarországra – tájékoztatta Hölvényi György egyházügyi államtitkár MTI-t. A meghívást az államtitkár a ceremónia során Kairóban adta át a kopt egyházfőnek.

Hölvényi György hangsúlyozta: Magyarország továbbra is jó kapcsolatokra törekszik az egyiptomi keresztényekkel. A beiktatási szertartás nemcsak a kopt egyház, hanem egyben Egyiptom ünnepe is, amit mi sem fejez ki jobban, mint hogy a ceremónián megjelent az egyiptomi miniszterelnök, és ott volt  Mohamed Murszi elnök kabinetfőnöke is.

II. Tavadrosz pápát vasárnap a kairói Szent Márk-székesegyházban tartott, több mint háromórás misén iktatták be tisztségébe. A 60 éves pápa a kopt keresztény közösség 118. vezetője. Elődje, III. Senuda pápa idén márciusban hunyt el.

A több mint 80 milliós Egyiptom lakosságának mintegy egytizede kopt. Az új pápától megfigyelők szerint azt várják, hogy fokozni tudja a koptok befolyását, valamint biztosítja a közösség politikai védelmét az észak-afrikai arab országban.

MTI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

19:02
keresztesne-varhelyi-interju-munkacsy
„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” – Beszélgetés Munkácsy trilógiájáról

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténésszel próbáltuk megfejteni a képek üzenetét.

15:00