Körutat neveznek el Sándor István vértanúról Szolnokon

Hazai – 2013. október 11., péntek | 15:33

Sándor István, a vértanú szalézi szerzetes nevét kapja meg a korábban Ságvári Endréről elnevezett körút Szolnokon. A belvárosi közterületet október 20-án keresztelik át, Sándor István a boldoggá avatásának kihirdetéséhez kapcsolódó rendezvénysorozat részeként.

A szolnoki születésű szerzetes állami gondozott fiatalok nevelője volt, ám a második világháború utáni egyházüldözés miatt csak illegálisan tudta folytatni munkáját. A legnehezebb években is a fiatalok segítésével foglalkozott, még akkor sem menekült el az országból, amikor figyelmeztették a veszélyre. 1952-ben társaival együtt letartóztatták, és koholt vádak alapján kötél általi halálra ítélték, amelyet 1953. június 8-án hajtottak végre. Munkásságáért az Egyház boldoggá avatja – indokolta a körút nevének változtatását csütörtökön Szalay Ferenc polgármester.

Szalay Ferenc ismertette: A régi utcanév nem tűnik el egyik pillanatról a másikra, még két évig látható lesz az új tábla mellett, hogy az átállás idejére megkönnyítsék a tájékozódást. A régi címre érkező leveleket a posta továbbra is kézbesíti. A körúton lakóknak semmilyen hatósági költséget nem jelent a változás, az új lakcímkártyákat az okmányiroda juttatja el minden érintettnek. A közműszolgáltatók az önkormányzat jelzése alapján automatikusan módosítják számlázási rendszerükben a körút nevét; a telefonszolgáltatók, a kórházak és a hivatalok is rögzítik az új elnevezést.

MTI/Magyar Kurír