Kossuth-szobrot és emléktáblát avattak Geszteréden

2019. március 20., szerda | 14:57

A két nagyváros, Debrecen és Nyíregyháza között elhelyezkedő Geszteréd eddig is bővelkedett köztéri emlékekben, és március 14-től két újabb alkotás gazdagítja a település gyűjteményét. Az emlékműveket Papp Tibor főhelynök áldotta meg.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Felavatták Kossuth Lajos mellszobrát, melyet Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész készített, valamint Finta Márton emléktábláját. Geszteréden 1848 környékén a több mint 1100 fős faluból 23 fiatal férfi szolgált a honvédseregben.

A Kossuth-szobrot a polgármesteri hivatal parkjában az 1848-49-es emlékmű szomszédságában helyezték el. Az avatáson jelen volt Budai Gyula miniszteri biztos, aki beszédében úgy fogalmazott, hogy „a forradalom a magyar nép szabadságvágyáról, az osztrák járom felszámolásáról szólt, ma azokra emlékezünk, akik részt vettek ebben, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért.”

Finta Márton, a 28. honvéd zászlóalj sorozóbiztosának emléktáblájánál a politikus felidézte, hogy rövid ideig Petőfi Sándor is szolgált a zászlóaljnál. Szabolcs vármegye annak idején nagy számban állított ki katonákat a szabadság kivívására. Ebben elévülhetetlen érdemei voltak Finta Márton geszterédi földbirtokosnak, egykori táblabírónak, a szabadságharc vármegyei újoncozási polgári biztosának. Honvédsorozási szervező munkáját az osztrákok később megtorolták, börtönnel büntették. Finta Márton 5 éven át raboskodott az olmützi és a josefstadti várbörtönben, hosszú betegsége megakadályozta, hogy viszontláthassa szülőföldjét.

Forrás: FrissMédia/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Bakos Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle