Kossuth-szobrot és emléktáblát avattak Geszteréden

2019. március 20., szerda | 14:57

A két nagyváros, Debrecen és Nyíregyháza között elhelyezkedő Geszteréd eddig is bővelkedett köztéri emlékekben, és március 14-től két újabb alkotás gazdagítja a település gyűjteményét. Az emlékműveket Papp Tibor főhelynök áldotta meg.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Felavatták Kossuth Lajos mellszobrát, melyet Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész készített, valamint Finta Márton emléktábláját. Geszteréden 1848 környékén a több mint 1100 fős faluból 23 fiatal férfi szolgált a honvédseregben.

A Kossuth-szobrot a polgármesteri hivatal parkjában az 1848-49-es emlékmű szomszédságában helyezték el. Az avatáson jelen volt Budai Gyula miniszteri biztos, aki beszédében úgy fogalmazott, hogy „a forradalom a magyar nép szabadságvágyáról, az osztrák járom felszámolásáról szólt, ma azokra emlékezünk, akik részt vettek ebben, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért.”

Finta Márton, a 28. honvéd zászlóalj sorozóbiztosának emléktáblájánál a politikus felidézte, hogy rövid ideig Petőfi Sándor is szolgált a zászlóaljnál. Szabolcs vármegye annak idején nagy számban állított ki katonákat a szabadság kivívására. Ebben elévülhetetlen érdemei voltak Finta Márton geszterédi földbirtokosnak, egykori táblabírónak, a szabadságharc vármegyei újoncozási polgári biztosának. Honvédsorozási szervező munkáját az osztrákok később megtorolták, börtönnel büntették. Finta Márton 5 éven át raboskodott az olmützi és a josefstadti várbörtönben, hosszú betegsége megakadályozta, hogy viszontláthassa szülőföldjét.

Forrás: FrissMédia/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Bakos Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda