Középkori formáját kapta vissza a zajtai templom

Hazai – 2014. október 13., hétfő | 12:33

2012-ben középkori épületrészeket és freskót találtak a régészek a felújítás során a zajtai Szent György-templomban. Nemrég befejeződött az eredeti rajzok alapján kivitelezett helyreállítás. Bosák Nándor és Schönberger Jenő püspökkel ünnepelték október 12-én a templomszentelést.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Zajtán szentmisével ünnepelte a Szent György-templom megújulását a falu közössége. A szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be, a homíliát Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyéspüspök tartotta, a felújított épületet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át.

A történeti forrásokban már 1264-ben és 1341-ben említett templomot egykor az ősi Gutkeled nemzetség tagjai építették, majd a 16–17. század fordulóján a protestánsok tulajdonába került. A török időkben elnéptelenedett faluban és templomában 1671-ben Karl Strassoldo generális császári csapatai végeztek megsemmisítő rombolást.

Esterházy Károly egri püspök (1762–1799) szorgalmazta az újjáépítést. 1789-ben Josef Bitthauser német származású építész lerajzolta a romtemplomot, ami nagyban segítette a felújítást. A munkálatokat 1791 után kezdték meg, és 1819-ben fejezték be. Ekkor kapott barokk sisakot a templom, és falazták be a csúcsíves, rózsa- és tölcséres ablakokat, a kaput, az ülőfülkéket és a fali freskót.

1989–1990 között állagmegóvó felújítást végeztek a templomban. Falait mintegy háromméteres magasságig cementtel vakolták be, a padlóra is cementburkolat került, s ezzel szinte „megfojtották” az épületet, amely vizesedni kezdett. Ennek megszüntetése céljából végeztek szondázó jellegű feltárást, melynek során ritkaságszámba menő középkori, 14. századi részletek bukkantak elő – írja a Műemlékem.hu.

A 2010 és 2014 közötti munkálatok során rábukkantak a befalazott ablakokra, a templom kapujára és az ülőfülkékre is, továbbá egy hatszáz éves freskóra, amely Szent Pétert ábrázolja, könyvvel a kezében.

A mintegy 90 millió forintból megvalósított helyreállításhoz miniszteri keretéből Balog Zoltán is hozzájárult. A felújított templomot Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, valamint Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke szentelte fel – írja az MTI.

Fotó: Szabolcs Online

Magyar Kurír