Krisztus mellett a helyünk, hogy szolgáljunk - XVI. Benedek együtt misézett egykori növendékeivel

2013. szeptember 5., csütörtök | 9:52

A napokban zajlott (augusztus 31 - szeptember 3.) Castel Gandolfóban Joseph Ratzinger régi tanítványainak hagyományos éves találkozója.

Az idei, 38. összejövetel címe: Isten kérdése a szekularizáció hátterében. A témát Rémi Brague francia filozófus ihlette, aki tavaly nyerte el a Ratzinger-díjat teológiai munkásságáért. A Ratzinger Schülerkreis mintegy ötven tagjának az emeritus pápa múlt szombaton szentmisét mutatott be a vatikáni kormányzóság kápolnájában. Jelen volt többek között Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, Cristoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, Georg Gänswein érsek, a Pápai Ház prefektusa.

Mindannyian szeretnénk megtalálni helyünket a világban. De hol van az igazi helyünk? XVI. Benedek homíliájában az evangéliumi szakaszról elmélkedett, amelyben Jézus arra szólít, hogy az utolsók között foglaljunk helyet. Így juthatunk el az igazi nagysághoz, Isten nagyságához, a szeretet nagyságához. Így lesz a jó helyből rossz, a rossz helyből jó; mint ahogy így lesznek az elsőkből utolsók, s az utolsókból elsők. Nekünk Krisztus mellett a helyünk, követnünk kell őt az alázat útján. Szolgálnunk kell és elvinni az emberekhez Isten ingyenes szeretetét. Erről nem szabad elfeledkeznünk akkor sem, amikor az igazságosság ügyéért harcolunk a világban - figyelmeztetett XVI. Benedek a Ratzinger Schülerkreis tagjainak bemutatott szentmisén.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48