Krisztus mellett a helyünk, hogy szolgáljunk - XVI. Benedek együtt misézett egykori növendékeivel

2013. szeptember 5. csütörtök, 09:52

A napokban zajlott (augusztus 31 - szeptember 3.) Castel Gandolfóban Joseph Ratzinger régi tanítványainak hagyományos éves találkozója.

Az idei, 38. összejövetel címe: Isten kérdése a szekularizáció hátterében. A témát Rémi Brague francia filozófus ihlette, aki tavaly nyerte el a Ratzinger-díjat teológiai munkásságáért. A Ratzinger Schülerkreis mintegy ötven tagjának az emeritus pápa múlt szombaton szentmisét mutatott be a vatikáni kormányzóság kápolnájában. Jelen volt többek között Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, Cristoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, Georg Gänswein érsek, a Pápai Ház prefektusa.

Mindannyian szeretnénk megtalálni helyünket a világban. De hol van az igazi helyünk? XVI. Benedek homíliájában az evangéliumi szakaszról elmélkedett, amelyben Jézus arra szólít, hogy az utolsók között foglaljunk helyet. Így juthatunk el az igazi nagysághoz, Isten nagyságához, a szeretet nagyságához. Így lesz a jó helyből rossz, a rossz helyből jó; mint ahogy így lesznek az elsőkből utolsók, s az utolsókból elsők. Nekünk Krisztus mellett a helyünk, követnünk kell őt az alázat útján. Szolgálnunk kell és elvinni az emberekhez Isten ingyenes szeretetét. Erről nem szabad elfeledkeznünk akkor sem, amikor az igazságosság ügyéért harcolunk a világban - figyelmeztetett XVI. Benedek a Ratzinger Schülerkreis tagjainak bemutatott szentmisén.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00