Különleges tanév kezdődik a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban

2013. szeptember 12. csütörtök 10:25

Szinte teljesen elkészült a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum új épületszárnya. A diákok az iskolakezdéssel végre birtokba vehetik az osztálytermek mellett a könyvtárat, a tornatermet, az új kápolnát, a zöld teraszt és a sportpályát is.

Nyáron befejeződtek a külső munkálatok. A tornaterembe augusztus végén letették a gumiszőnyeget, mára felszerelték a bordásfalakat is. Az új könyvtárterembe is megérkeztek a bútorok, átvitték a könyveket. A kápolnát is berendezték. Közben az udvart is rendezték: térköveztek, elkészült az új bejárat, a kerítés és a folyosó, ami összeköti a régi és az új épületet. Meghagytak ugyanakkor egy részt zöldövezeti területnek – mondta el Poszet Anikó, az intézmény volt igazgatója.

Kiemelte, nagy öröm volt látni, ahogy kinőtt a semmiből, az udvar közepére egy szép épület: „Sokkal nagyobb, sokkal szebb és impozánsabb, mint ahogy a tervek alapján elképzeltük. Valóban a részletekre is annyira odafigyeltek a tervezők, a kivitelezők, Schönberger Jenő püspök úr személyesen, valamint a püspökség munkatársai.”

A 2013-2014-es tanévkezdés kapcsán az igazgató elmondta, hogy az új osztályok mind maximális létszámmal megteltek, a tanári kar kilencven százalékban a régi maradt, azonban az igazgatói székben Kocsis Aliz veszi át Poszet Anikó helyét, aki visszatér a katedrára. Az iskola új spirituálisa Simon Attila lesz, miután Schönberger Jenő püspök Seffer Dánielt Túrterebesre helyezte, és ugocsai esperessé nevezte ki.

A legfontosabb, hogy az iskolának végre saját tornaterme van. Eddig más iskola tornatermébe jártak át a gyerekek – ez sok egyeztetést igényelt, órarendmódosításokat eredményezett.

Az évnyitóra minden berendezve és feldíszítve várja a gyerekeket, az új épületszárny megáldására és ünnepélyes átadására szeptember 19-én kerül majd sor.

Az új épületszárny létrejöttét a Magyarország Kormánya Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, a Köznevelésért Felelős Államtitkárság és a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság a Bethlen Gábor Alap közvetítésével támogatta. Szintén a támogatók között van a Renovabis Alapítvány, a  Kindermissionswerk, az Amerikai Püspökkari Konferencia, a Német Püspökkari Konferencia, a Brigi Orsolyita Nővérek, valamint a Freiburgi Egyházmegye – tájékoztatta szerkesztőségünket Józsa János.

Szatmári Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15