Különleges tanév kezdődik a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban

2013. szeptember 12. csütörtök 10:25

Szinte teljesen elkészült a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum új épületszárnya. A diákok az iskolakezdéssel végre birtokba vehetik az osztálytermek mellett a könyvtárat, a tornatermet, az új kápolnát, a zöld teraszt és a sportpályát is.

Nyáron befejeződtek a külső munkálatok. A tornaterembe augusztus végén letették a gumiszőnyeget, mára felszerelték a bordásfalakat is. Az új könyvtárterembe is megérkeztek a bútorok, átvitték a könyveket. A kápolnát is berendezték. Közben az udvart is rendezték: térköveztek, elkészült az új bejárat, a kerítés és a folyosó, ami összeköti a régi és az új épületet. Meghagytak ugyanakkor egy részt zöldövezeti területnek – mondta el Poszet Anikó, az intézmény volt igazgatója.

Kiemelte, nagy öröm volt látni, ahogy kinőtt a semmiből, az udvar közepére egy szép épület: „Sokkal nagyobb, sokkal szebb és impozánsabb, mint ahogy a tervek alapján elképzeltük. Valóban a részletekre is annyira odafigyeltek a tervezők, a kivitelezők, Schönberger Jenő püspök úr személyesen, valamint a püspökség munkatársai.”

A 2013-2014-es tanévkezdés kapcsán az igazgató elmondta, hogy az új osztályok mind maximális létszámmal megteltek, a tanári kar kilencven százalékban a régi maradt, azonban az igazgatói székben Kocsis Aliz veszi át Poszet Anikó helyét, aki visszatér a katedrára. Az iskola új spirituálisa Simon Attila lesz, miután Schönberger Jenő püspök Seffer Dánielt Túrterebesre helyezte, és ugocsai esperessé nevezte ki.

A legfontosabb, hogy az iskolának végre saját tornaterme van. Eddig más iskola tornatermébe jártak át a gyerekek – ez sok egyeztetést igényelt, órarendmódosításokat eredményezett.

Az évnyitóra minden berendezve és feldíszítve várja a gyerekeket, az új épületszárny megáldására és ünnepélyes átadására szeptember 19-én kerül majd sor.

Az új épületszárny létrejöttét a Magyarország Kormánya Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, a Köznevelésért Felelős Államtitkárság és a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság a Bethlen Gábor Alap közvetítésével támogatta. Szintén a támogatók között van a Renovabis Alapítvány, a  Kindermissionswerk, az Amerikai Püspökkari Konferencia, a Német Püspökkari Konferencia, a Brigi Orsolyita Nővérek, valamint a Freiburgi Egyházmegye – tájékoztatta szerkesztőségünket Józsa János.

Szatmári Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00