Különleges tanév kezdődik a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban

2013. szeptember 12. csütörtök 10:25

Szinte teljesen elkészült a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum új épületszárnya. A diákok az iskolakezdéssel végre birtokba vehetik az osztálytermek mellett a könyvtárat, a tornatermet, az új kápolnát, a zöld teraszt és a sportpályát is.

Nyáron befejeződtek a külső munkálatok. A tornaterembe augusztus végén letették a gumiszőnyeget, mára felszerelték a bordásfalakat is. Az új könyvtárterembe is megérkeztek a bútorok, átvitték a könyveket. A kápolnát is berendezték. Közben az udvart is rendezték: térköveztek, elkészült az új bejárat, a kerítés és a folyosó, ami összeköti a régi és az új épületet. Meghagytak ugyanakkor egy részt zöldövezeti területnek – mondta el Poszet Anikó, az intézmény volt igazgatója.

Kiemelte, nagy öröm volt látni, ahogy kinőtt a semmiből, az udvar közepére egy szép épület: „Sokkal nagyobb, sokkal szebb és impozánsabb, mint ahogy a tervek alapján elképzeltük. Valóban a részletekre is annyira odafigyeltek a tervezők, a kivitelezők, Schönberger Jenő püspök úr személyesen, valamint a püspökség munkatársai.”

A 2013-2014-es tanévkezdés kapcsán az igazgató elmondta, hogy az új osztályok mind maximális létszámmal megteltek, a tanári kar kilencven százalékban a régi maradt, azonban az igazgatói székben Kocsis Aliz veszi át Poszet Anikó helyét, aki visszatér a katedrára. Az iskola új spirituálisa Simon Attila lesz, miután Schönberger Jenő püspök Seffer Dánielt Túrterebesre helyezte, és ugocsai esperessé nevezte ki.

A legfontosabb, hogy az iskolának végre saját tornaterme van. Eddig más iskola tornatermébe jártak át a gyerekek – ez sok egyeztetést igényelt, órarendmódosításokat eredményezett.

Az évnyitóra minden berendezve és feldíszítve várja a gyerekeket, az új épületszárny megáldására és ünnepélyes átadására szeptember 19-én kerül majd sor.

Az új épületszárny létrejöttét a Magyarország Kormánya Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, a Köznevelésért Felelős Államtitkárság és a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság a Bethlen Gábor Alap közvetítésével támogatta. Szintén a támogatók között van a Renovabis Alapítvány, a  Kindermissionswerk, az Amerikai Püspökkari Konferencia, a Német Püspökkari Konferencia, a Brigi Orsolyita Nővérek, valamint a Freiburgi Egyházmegye – tájékoztatta szerkesztőségünket Józsa János.

Szatmári Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ahova-az-eg-mostanaban-tobbszor-is-lehajolt-megaldottak-mosonmagyarovari-hospice-hazat
Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő
-jezus-hogy-ne-fazzon-varga-laszlo-pannonhalman
„Jézus hogy ne fázzon” – Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán

Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.

2018. november 12. hétfő