Labancz Zsolt piarista lett a férfi rendek konferenciájának új elnöke

Megszentelt élet – 2012. április 3., kedd | 16:02

Labancz Zsolt piarista tartományfőnök lett a Férfi Szerzetesrendek Konferenciájának (FSzK) új elnöke – tájékoztatta a Kurírt a piarista tartományfőnökség. Deák Hedvig domonkos nővér személyében új elnöknőt választott a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája is.

A Férfi Szerzetesrendek Konferenciája (FSzK) március 27-28-án tartotta plenáris ülését az érdi ciszterci nővérek Regina Mundi apátságában. 

Az első nap délelőtt Révay Edit RSJC nővér, főiskolai docens tartott gondolatébresztő előadást egy nemrég végzett felmérés eredményeit összegezve, A hazai szerzetesközösség helyzete – A 18-40 év közötti szerzetesek: tények–vágyak–tapasztalatok egy szociológus szemével címmel. Az előadást beszélgetés követte, majd szintén Révay Edit vezetésével a jelenlévő elöljárók a magyar szerzetesség helyzetértékeléséhez gyűjtöttek szempontokat.

Délután került sor az FSZK öt fős állandó bizottságának a megválasztására, majd a konferencia statútuma szerint az állandó bizottság megválasztotta a szervezet elnökét és tisztségviselőit. Az új elnök a következő három évre Labancz Zsolt piarista tartományfőnök lett, az állandó bizottság tagjai pedig: Bátor Botond pálos, Bakos Rafael kármelita, Forrai Tamás jezsuita és Juhos Ferenc verbita tartományfőnökök. Az új elnök megköszönte elődjének, Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát-püspöknek és az állandó bizottság tagjainak, különösen Magyar Gergely ferences tartományfőnöknek, a bizottság titkárának munkáját.

A szerzetes elöljárók összejövetelét megtisztelte részvételével Alberto Bottari de Castello érsek, apostoli nuncius is. Ő volt az esti szentmise főcelebránsa.

Szerdán délelőtt az előző év lezárásán, a zárszámadás és a költségvetés elfogadásán túl Orosz Lóránt és Várnai Jakab ferences atyák tartottak beszámolót a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola helyzetéről, képzési kínálatáról.

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK) pedig március 29-én Budapesten tartotta tavaszi plenáris ülését, melyen szintén jelen volt és szentmisét mutatott be Alberto Bottari de Castello, aki tolmácsolta a Szentatya buzdító szavait is. Az ülésen a leköszönő elnökség tagjai számoltak be az elmúlt három év legfontosabb tevékenységeiről, továbbá az UCESM, az Európai Szerzeteselöljárói Konferenciák Tanácsának lourdes-i üléséről, melyen az MRK részéről Juhász Ágnes. O.Praem és Kovács Piroska FDC vettek részt. Az elnökségnek, és különösen is Sztrilich Ágnes SSS-nek, aki hat éven keresztül töltötte be az elnöki tisztséget, a jelenlévők megköszönték szolgálatukat, az MRK-ért végzett munkájukat.

Délután, a 2011-es évi zárszámadás és 2012-ik évi költségvetés elfogadása után került sor az új vezetőség megválasztására. Az MRK új elnöke Deák Hedvig, a domonkos nővérek általános főnöknője lett. Az elnökség tagjai: Knáb Judit, a Congregatio Jesu tartományfőnöknője, Kovács Piroska, az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció tartományfőnöknője, Laczkó Zsuzsa, a Jézus Szíve Társaság általános elöljárója és Ulrik Mónika, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője.

Magyar Kurír