Látogatóközpont épült a tihanyi apátság mellett

Megszentelt élet – 2011. június 20., hétfő | 10:09

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát megáldotta a Tihanyi Bencés Apátság Porta Pacis (a Béke Kapuja) néven megépült idegenforgalmi látogatóközpontját, amely az apátsági templommal szemben épült fel.

Különleges alkalom ez, hisz tudjuk: ha az Úr nem építi a házat, hasztalan fárad, aki építi azt – idézte az ószövetségi igéket Korzenszky Richárd bencés perjel, aki házigazdaként köszönetet mondott mindazoknak, akik imával, cselekedettel, támogatásokkal segítették a fogadóközpont létrehozását.

A megnyitón megfogalmazódott: a fejlesztés nyomán elkészült épület a műemléki és gyönyörű természeti környezetben ugyan küllemében igen egyszerű, belső tartalmában azonban nemes célkitűzést vált valóra. A látogatóközpont Tihany és a bencés örökség megőrzésének, továbbadásának, megismertetésének fontos eszköze lesz. Méltóképpen fogja bemutatni majd korunk emberének, a turistáknak és a zarándokoknak a bencés kultúrát, lelkiséget, s méltó módon fogadja majd az érkezőket. Tihanyban évente mintegy háromszázezer turista, zarándok fordul meg, akik tájékozódhatnak településtörténeti, egyháztörténeti, művészeti szempontból a „hegyre épült városról”, megválthatják belépőjegyeiket, vásárolhatnak az előtérben lévő kis üzleti pultnál a hely szellemét őrző emléktárgyakat, kiadványokat, s higiénés kiszolgáló helyiségeket is találnak az épületben. A látogatóközpont egy háromszáz fős előadótérrel is rendelkezik, ahol Tihanyról, az apátságról tekinthetnek meg a zarándokok egy szemléletes ismertető filmet.

Az ünnepségen a 130 millió forintos uniós támogatással és 53 milliós önrésszel (melyet bencés kongregáció biztosított) megépült központ létrehívásában segédkező szervezetek, a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Balatoni Regionális Tanács, és országgyűlési képviselők is méltatták a beruházás turisztikai, vallási és kulturális jelentőségét. Ezt követően Várszegi Asztrik főapát hálaimát mondott a sok jó akaratért, támogatásért, Isten áldását kérte  az együttműködők életére, az ott majdan megforduló turistáknak, zarándokoknak pedig kívánta, hogy tudjanak rácsodálkozni Isten teremtett világának gyönyörűségére, a vízre, az égre, a hegyre, a színes virágokra. Legyenek nyitottak a művészetek befogadására, az ősi templom műalkotásaira, kiállítások, előadások, koncertek lélekformáló üzenetére, tudjanak csendben szembenézni önmagukkal, s találjanak nyugalmat és felüdülést. Legyenek mindenütt Isten békéjének hirdetői! – mondta, majd megáldotta az épület falait.

Toldi Éva/Magyar Kurír

(tzs)