Lebontják a bátaszéki templom toronysisakját

Hazai – 2013. február 12., kedd | 11:51

Lebontják az ország egyik legmagasabb templomának, a bátaszéki római katolikus templomnak a veszélyessé vált toronysisakját – ismertette Udvardy György pécsi megyéspüspök február 11-én Bátaszéken tartott sajtótájékoztatón.

A főpásztor elmondta: a statikai szakvélemény szerint olyan mértékben károsodott a toronysisak faszerkezete, hogy nem menthető meg, a szerkezet továbbra is veszélyt jelent az épületre, valamint közvetlen környezetére.

A templom helyreállításáról tartott sajtótájékoztatón elhangzott: tavaly novemberben derült ki, hogy az 1902-ben, neogótikus stílusban épült műemléktemplom 84 méter magas tornyának szerkezete súlyos károsodást szenvedett, ezért a templomot bezárták, környezetét elkerítették. Az életveszélyes állapotot január végére az egyházmegye és a plébánia összefogásával elhárították, az eddigi munkálatokra 25 millió forintot fordítottak egyházi forrásból. Bíztak abban, hogy a torony megerősítése után a 30 méter magas sisak szerkezete helyreállítható, a szakvélemény alapján azonban el kell bontani. A templomot továbbra sem lehet használni, a veszély miatt lezárt terület határa ugyanakkor a templomot övező járdák helyett az épület kerítése lesz.

A remények szerint húsvétra befejeződik a toronysisak bontása és ideiglenes lefedése, majd megkezdődik az új sisak tervezése – tájékoztatott Udvardy György püspök.

Dohóczki Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója elmondta: egyelőre nem tudják, mennyibe kerül az új toronysisak, becslés szerint több tízmillió forintról lehet szó. „Ha rajtunk múlik, még az idén megépül a toronysisak, és újabb száz évre biztonságos lesz.”

A templom lezárásának ideje alatt Bátaszéken hétköznapokon a katolikus közösségi házban, ünnepnapokon a polgármesteri hivatal dísztermében tartják a szentmiséket.

Udvardy György püspök elmondta: március 23-án fiatal művészek a pécsi székesegyházban jótékonysági koncertet adnak a bátaszéki templom javára.

MTI/Magyar Kurír