A legtöbb egyházmegyében lezárult a hit éve

Hazai – 2013. november 24., vasárnap | 22:20

Véget ért a hit éve. Magyarországon a hét végén szinte valamennyi egyházmegyében hivatalosan lezárult az új evangelizációnak szentelt tematikus év.

A hit évét XVI. Benedek pápa hirdette meg a II. Vatikáni Zsinat kezdetének 50. évfordulója alkalmából. Utóda, Ferenc pápa vasárnap Rómában, a Szent Péter téren pontifikált ünnepi szentmisével zárta le a tavaly október 11-én kezdődött hit évét. A szentmisén első alkalommal megmutatták Szent Péter ereklyéit, és Ferenc pápa átadta első apostoli buzdítását.

XVI. Benedek pápát a hit évének meghirdetésekor az a szándék vezérelte, hogy a keresztény hitre "hívők és nem hívők egyaránt ne csak szociális, kulturális vagy politikai szempontból tekintsenek, hanem valódi mélységében, mint Jézus Krisztus tanítására".

Erdő Péter bíboros az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében már múlt vasárnap ünnepi szentmisével zárta le a hit évét a Szent István-bazilikában. Ugyanezen a szentmisén tartották az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézetben és a budapesti Központi Szemináriumban tanuló másodéves papnövendékek beöltözését is.

A hit évét a legtöbb magyarországi egyházmegyében e hét végén zárták. Szombaton a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében Bosák Nándor megyéspüspök Debrecenben, a Miskolci Apostoli Exarchátusban Orosz Atanáz püspök-exarchája Miskolcon, a Szombathelyi Egyházmegyében Veres András megyéspüspök Zalaegerszegen, a Veszprémi Főegyházmegyében Márfi Gyula érsek pedig Veszprémben celbrált szentmisét.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében Bábel Balázs érsek Kiskunhalason, a Kaposvári Egyházmegyében Balás Béla megyéspüspök Kaposváron, Várszegi Asztrik bencés főapát pedig a pannonhalmi bazilikában celebrált szentmisét. A Pécsi Egyházmegyében Udvardy György megyéspüspök a pécsi székesegyházban, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében Kiss-Rigó László megyéspüspök a szegedi dómban, a Váci Egyházmegyében pedig Beer Miklós megyés főpásztor mutatott be ünnepi szentmisét ebből az alkalomból.

A Győri Egyházmegyében Pápai Lajos megyéspüspök a győri bazilikában zárta le szentmisével a hit évét, hétfőn pedig a soproni esperesi kerület híveivel külön is ünnepel a soproni Szent Mihály-templomban.

A Székesfehérvári Egyházmegyében Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári bazilika felszentelésének évfordulóján, hétfőn tart ünnepi szentmisét, amelynek keretében bezárja a hit éve egyházmegyei programjait. Ugyancsak e liturgia keretében adja át az újonnan végzett világi lelkipásztori kisegítők püspöki megbízóleveleit is.

Magyar Kurír
(ki)