Lektorokat és akolitusokat avattak Vácott

Hazai – 2012. október 3., szerda | 11:27

Beer Miklós váci püspök ünnepélyes szentmise keretében lektorokat és akolitusokat avatott a váci székesegyházban szeptember 29-én, Szent Mihály, az egyházmegye védőszentje ünnepén.

Szeptember 29-én harminc akolitust és huszonhárom lektort avatott a megyés főpásztor. Ezzel létszámuk a Váci Egyházmegyében meghaladja a 170 főt.

„Az akolitus szolgálatra nem a paphiány miatt van szükség, hanem mert az egyház teljességéhez hozzátartozik, hogy legyenek. (...) Az akolitus három feladat ellátására kap megbízást a megyéspüspöktől: közösségépítésre, igeliturgia vezetésére, áldoztatásra. A fentieken kívül az akolitusok más feladatokra is kaphatnak megbízást a CIC ben foglaltak szerint.” (Vö. Akolitus Statútum, Váci Egyházmegye 2007.) Felavatásukat kétéves képzés előzi meg; az avatás után megbízatásukat egy évre kapják, melyet igazolvány bizonyít. A képzés folytatásának szerves része az akolitus-avatás után évente két rekollekciós alkalom.

Képzésük a Váci Egyházmegyében 2005 novemberében kezdődött. Azóta minden évben jelentkeztek érdeklődők a plébániákról. Idén a hatodik évfolyam fejezi be a képzést.

Jézus meghívása a szolgálatra nemcsak a papságnak, hanem minden megkeresztelt embernek szól. Ők igent mondtak e meghívásra, hogy ott legyenek a közösségben, és a püspök megbízottjaként segítsék a papokat és diakónusokat Isten Országának építésében. Szolgálatuk egyik fontos üzenete: a férfiak is jelen vannak az Egyházban – írta Bolyky Miklós.

Váci Egyházmegye/Magyar Kurír

Fotók: Cservenák Péter