Lelkigyakorlat az Eucharisztiáról

Hazai – 2008. július 18., péntek | 17:02

Donnon Murray ferences misszionárius a világon először Magyarországon tartotta meg Gabriel Calvo legújabb, kétnapos „MÉCS" lelkigyakorlatát.

Az ország minden tájáról összesen több mint nyolcvanan vettek részt az Eucharisztiáról szóló lelkigyakorlaton, amelyet egymás után kétszer, június végén illetve július elején tartott Donnon Murray Japánban működő ferences misszionárius. A júliusi alkalmon részt vett egy venezuelai pap és egy házaspár is, akik azért jöttek Magyarországra, hogy miután itt részt vettek ezen a programon, hazájukban is elindíthassák azt.

„50 éve szolgálok Japánban, és 40 éve rendszeresen tartom Calvo lelkigyakorlatait, amelyek kivétel nélkül nagyszerű és maradandó gyümölcsöket teremnek. Japánban elenyésző kisebbség a keresztényeké, így ezeken a programokon többnyire pogányok vesznek részt, baráti meghívás alapján. Az elmúlt négy évtized során e lelkigyakorlatok hatására a résztvevők közül több mint kétezren keresztelkedtek meg és élnek ma is elkötelezett keresztény életet" – mondta Murray, Calvo munkatársa, aki nemrég könyvben gyűjtötte össze a résztvevők tanúságtételeit. (Az angol nyelvű könyv letölthető formában olvasható itt.)

Az „Encuentro" lelkigyakorlatok szerzője, Gabriel Calvo spanyol pap az elmúlt 50 évben mintegy húsz programot alkotott házaspárok, fiatalok, jegyespárok és egyéni érdeklődők részére, amelyeken világszerte több millióan, Magyarországon pedig 9 év alatt közel háromezren vettek részt.

„Ma a világon egyre többen fedezik fel újra az Eucharisztia jelentőségét. A nyolcvanegy esztendős Calvót tavaly II. János Pál pápa és Benedek pápa apostoli leveleinek olvasása nyomán indította arra a Szentlélek, hogy az egyetlen igazi erőforrásról, a szeretet és az egység szentségéről, az Eucharisztiáról írjon új programot. Míg korábbi programjai egy-egy meghatározott társadalmi csoportnak – fiataloknak, házaspároknak stb. – szóltak, addig ez a program mindenki számára egyformán közvetíti az egység üzenetét. Örömmel fogadtam hát el – immár nyolcadik alkalommal – a magyarországi meghívást, hogy ezt a programot is elindítsam" – fogalmazott a ferences misszionárius.

Magyar Kurír