Lemondatni Ferenc pápát?

2017. március 8. szerda 16:40

Az utóbbi napokban, hetekben a magyar közösségi oldalakat is bejárta a Ferenc pápa lemondatásáról szóló álhír. A kérdésben főszerkesztői jegyzetet adunk közre.


Amikor megkezdődött az internetes kommunikáció fejlődésének egy új korszaka, az úgynevezett webkettes felületek (közösségi oldalak, blogok stb.) térnyerése, borítékolható volt a siker. Korábban a többnyire megfelelő jogi háttérrel rendelkező, klasszikus honlapok ellenőrizhető forrásból származó, minőségi tartalmakat előállító szerkesztőségek írásainak adtak otthont, és a kommunikáció egyirányú volt: a szerkesztőségtől a befogadó felé hatott.

A webkettes felületek megjelenésével aztán az olvasó ölébe pottyant a lehetőség, hogy hangot adhasson meglátásainak, állást foglalhasson bármely kérdésben, ha tetszik, maga fogalmazzon meg egy hírt – akár utánajárt annak, akár nem –, s mindezzel szabadon alakíthassa mások véleményét. Ha a véleménynyilvánítás szabadsága, sőt a termékeny párbeszéd felől közelítjük meg ezt a folyamatot, akkor magam is csak üdvözölni tudom.

Az utóbbi időben azonban számos kommunikációs szakember is csak a fejét fogja, látva, mennyire sikeres lehet olyan honlapok, blogok klikk- és olvasóvadászata, amelyek számtalan álhírt, csúsztatást közölnek. A legtöbb ilyen oldal arra épít, hogy a féligazságokat, pletykákat, vélelmeket valós tényeknek állítja be, arra számítva, hogy a befogadó hitelt ad a leírtaknak, és valóságnak tekinti majd, amit olvas, nem is feltételezve, hogy csapdába csalták.

A jelenségnek a vallási témájú oldalak olvasói is áldozatául eshetnek, akár itthon is. Az egyik, magát „Katolikus Válasznak” aposztrofáló oldal – már nevében is a hitelesség álcáját öltve magára – felcsípte és világgá kürtölte azt a tényszerűnek aligha nevezhető „állítást”, hogy a korábban Ferenc pápára szavazó bíborosok megbánták egykori döntésüket, és most a szentatya lemondását kérik, sőt mi több, már ott tartanak, hogy a vatikáni államtitkárt, Pietro Parolin bíborost ültetnék a megüresedő apostoli székbe. Ez a röviden összefoglalt áltörténet több sebből vérzik, maga a blog szerzője is előrebocsátja, hogy normál körülmények között nem közölnék a fordítást, de a jelzett szándék ellenére mégis megteszik. Az írás nem árulja el, hogy név szerint kik is az emlegetett bíborosok, akik mellesleg mit sem törődnek a pápaválasztás eljárásával és a titoktartási kötelezettséggel, a pápaság intézményére pedig úgy tekintenek, mint egy focicsapatra, amelynek ha leváltják az edzőjét, nyomban a helyére ültethetik a másodedzőt. A hírgyártás efféle módjáról és nyilvánvaló céljáról azonnal képet alkothatunk, ha beleolvasunk a blog írásaiba. A közölt hírek többsége nem érvek, hanem szubjektív érzések, meglátások mentén támadja Ferenc pápát, s a felület gazdája a Péter utódja és az Egyház egysége ellen szóló írások egész sorával „tesz bizonyságot” nevében foglalt „ka­to­li­ci­tá­sáról”.

Jó volna, ha az ilyen oldalak – Ferenc pápa, a vele közösségben lévő bíborosi testület és az Egyház egységét szem előtt tartva – felhagynának megtévesztő tevékenységükkel, önvizsgálatot tartanának, és nevükből elhagynák a „katolikus” jelzőt, amely egyébként csak komoly kritériumoknak való megfelelés és egyházi jóváhagyás esetén használható.

Olvasóként a mi felelősségünk az, hogy ha ilyen hírrel találkozunk, alapos vizsgálatnak vessük alá, és ne osszuk tovább. Különösen így nagyböjben, amikor a kísértések erősebbek, s amikor keresztségi fogadalmunkat megújítva munkánkkal, klikkeléseinkkel, megosztásainkkal is kinyilváníthatjuk: ellene mondunk a gonosz csábításának, hiszünk Istenben, hiszünk a Szentlélekben és a katolikus Anyaszentegyházban.

Az írás az Új Ember 2017. március 12-i számában jelenik meg.

Fotó: News.va

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: Ferenc pápa
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-nagybojt-nem-szomoru-nem-gyaszos-ido
Ferenc pápa: A nagyböjt nem szomorú, nem gyászos idő!

Február 18-án a Szentatya a déli Mária-imádság előtt a szentmise evangéliumáról, az imádság és a megtérés fontosságáról elmélkedett. Ferenc pápa beszédének teljes fordítását közreadjuk.

2018. február 18. vasárnap
a-jo-szulok-peldaja-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulunk
A jó szülők példája – Brenner János boldoggá avatására készülünk

Brenner József nagyprépost, Brenner János testvére írásával folytatjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

2018. február 18. vasárnap