Lemondott John Magee, az írországi Cloyne püspöke

2010. március 25. csütörtök, 09:37

XVI. Benedek pápa elfogadta John Magee ír püspök, a cloyne-i egyházmegye főpásztorának lemondását, az Egyházi Törvénykönyv 401. kánonjának második paragrafusa értelmében.

John Magee 1936-ban született, 1962-ben szentelték pappá. VI. Pál, I. János Pál és II. János Pál pápa magántitkára volt. Vatikáni szolgálata alatt betöltötte a Pápai Svájci Gárda lelkészének megbízatását is. II. János Pál 1987. március 17-én, Írország védőszentje, Szent Patrik liturgikus ünnepén szentelte püspökké a vatikáni Szent Péter-bazilikában.

John Magee március 9-én nyújtotta be lemondását, és 24-én, szerdán adott ki ezzel kapcsolatban közleményt. Távozása előtt ismételte bocsánatot kér mindazoktól, akik egyházmegyéjében visszaélést szenvedtek el papok részéről püspöksége idején vagy bármikor.

A főpásztor azoktól is bocsánatot kér, akikkel szemben bármilyen módon mulasztást követett el, és ezáltal szenvedést okozott nekik. 2008 karácsonyán, az ír nemzeti gyermekvédelmi testület által készített jelentés közzététele után, nyilvánosan teljes mértékben felelősséget vállalt, elismerve, hogy jogosak az egyházat ért bírálatok a kérdés kezelését illetően.

2009. március 7-én a Szentszék Dermot Clifford, Cashel és Emly érsekét nevezte ki a cloyne-i egyházmegye apostoli adminisztrátorává. Ezt maga Magee kérte, hogy az egyházmegye vezetése alól felmentve hatékonyabban együttműködhessen az állami gyermekvédő bizottsággal a visszaélések felderítésében. Természetesen továbbra is bármikor a vizsgálatot végző bizottság rendelkezésére áll.

Magee reméli, hogy a bizottság munkája némi segítséget nyújt ahhoz, hogy begyógyuljanak a visszaéléseket elszenvedett áldozatok sebei. A főpásztor örömmel vette tudomásul, hogy a pápa elfogadta lemondását. Köszönetét fejezi ki az egyházmegye papjainak, szerzeteseinek és világi híveinek, hogy támogatták püspöki szolgálata idején. A közleményben mindnyájukat biztosítja, hogy továbbra is imáiba foglalja őket.

Dermot Clifford érsek Magee lemondásának elfogadását követően köszönetét fejezte ki a főpásztornak, hogy hatékonyan együttműködött vele, miután 2009. március 7-én a pápa kinevezte őt a cloyne-i egyházmegye apostoli adminisztrátorává. Cashel és Emly érseke továbbá kéri az egyházmegye minden hívőjét, hogy imádkozzanak a visszaélések áldozataiért.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00