Lemondott a káld katolikus pátriárka, III. Emmanuel Delly

2012. december 22. szombat, 12:15

XVI. Benedek december 19-én elfogadta a 85. életévét betöltött III. Emmanuel Delly káld katolikus pátriárka lemondását. A 2003-ban megválasztott egyházi vezető kísérte végig az iraki keresztényeket történelmük egyik legsötétebb időszakán.

XVI. Benedek december 19-én elfogadta III. Emmanuel Delly pátriárka lemondását, melyet a káld egyházi vezető életkora miatt nyújtott be a pápának. A pátriárka betöltötte 85. életévét, és egészsége is erősen meggyengült. A legtöbb hivatalos eseményen már több mint egy éve helyettese, Shleimoun Warduni püspök képviselte.

A Vatican Insider honlapján Andrea Tornielli Vatikán-szakértő feleleveníti, hogy Emmanuel Delly bíborost 2003-ban azért választották meg, hogy az „átmenet pátriárkája” legyen egy belső szakadásokkal küzdő egyházban a Közel-Kelet különböző felekezetei közötti rivalizálás közepette. Az amerikaiak 2003-as iraki bevonulása kompromisszumokra kényszerítette, mégis igyekezett vezetni egyházát minden körülmények között.

A síita és szunnita muzulmánok testvérharca nem kímélte meg a keresztényeket sem: sokukat elrabolták, elkergették vagy megölték, sokan pedig maguk választották a menekülést, és Libanonban, Szíriában, Törökországban és Európában kerestek menedéket. Tíz év alatt az 1,2 milliós iraki keresztény közösség olyan sebeket szenvedett, hogy mára a számuk 300 ezer és 450 ezer közé esett vissza. Az Irakban maradottak többsége káld katolikus.

A káld egyház minden csapás és a bizonytalan jövő ellenére is igyekszik fenntartani jelenlétét azon a földön, ahová gyökerei kötik. A keresztények azonban gyakran latolgatják, hogy menjenek vagy maradjanak. Számos családot telepítettek a kurdisztáni autonóm területre, ez azonban még messze nem jelent megoldást a problémákra. Egyszóval III. Emmanuel Delly utódjának sem lesz könnyű dolga.

XVI. Benedek 2013. január 28-ára hívta össze a káld püspökök szinódusát Rómába, melyen a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa, Leonardo Sandri bíboros elnökletével megválasztásra kerül majd az új pátriárka. Addig a 74 éves Jacques Ishaq, az iraki Erbil emeritus püspöke lesz a káld egyház ideiglenes vezetője.

III. Emmanuel Delly volt az utolsó aktív püspök, aki annak idején részt vett a II. Vatikáni zsinat első ülésszakán.

La Croix/Magr Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

2019. február 16. szombat
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

2019. február 16. szombat