Lemondott a limericki püspök

2009. december 22. kedd, 12:10

XVI. Benedek pápa elfogadta Donal Brendan Murray limericki püspök lemondását. A 69 éves Murrayt az elmúlt időben számos bírálat érte, amiért korábban, még dublini segédpüspökként gyermekekkel való visszaéléseket tussolt el. A püspök a napokban nyújtotta be felmentési kérelmét.

Murray december 17-én reggel személyesen jelentette be, hogy a Szentatya elfogadta lemondását. „Tudom, hogy visszalépésem nem enyhítheti az áldozatok fájdalmát. Mégis szeretnék még egyszer alázatosan bocsánatot kérni azoktól, akik gyermek- vagy fiatalkorukban visszaélés áldozatai lettek" – mondta a püspök. Murray azért kérte a pápát lemondásának elfogadására, mert amint fogalmazott: „az volt az érzésem, hogy jelenlétem számos áldozatra teherként nehezedik. Elsősorban rájuk kell gondolnunk és imádkozni értük."

A Kathpress szerint Murray személyes kívánsága volt, hogy az emberek limericki püspökként november 29-én tett utolsó nyilatkozatát őrizzék meg emlékezetükben: „Hisszük, hogy Isten irgalma és Isten gyógyító ereje határtalan. Hordoznunk kell ezt a reményt egymásért, de mindenekelőtt azokért, akiknek gyermekként visszaéltek a bizalmával, s akik félelmetes és uralkodó felnőttek miatt szörnyűségeket, tehetetlenséget, szenvedést éltek meg. Értük mindig különösen is imádkozunk." A nyilatkozat teljes szövege ezen a linken olvasható, angol nyelven.

Seán Brady bíboros a lemondás kapcsán közleményt adott ki, amelyben kifejezi, hogy elfogadja és tiszteletben tartja Murray püspök döntését, és ő maga is újra bocsánatot kér az áldozatoktól.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57