Letették a veresegyházi Szentlélek-templom alapkövét

2015. június 3. szerda 19:20

Szentlélek Fesztivált rendeztek Veresegyházon május 23-án. A rendezvény legfontosabb momentuma a Szentlélek-templom alapkövének letétele volt – tájékoztat a Váci Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az alapkőletételen a veresegyházi plébánia kórusa szolgált, Nagy Borka elszavalta Reményik Sándor Kövek zsoltára című versét, a hívek könyörgéseiből összeállított imát pedig Ferencz Dóra olvasta föl.

A vendégek között a környék katolikus papsága mellett szép számmal voltak helybéli és távolabbról érkezett protestáns lelkészek is.

Az alapkő feliratát Molnár Zsolt plébános olvasta fel az egybegyűlteknek: „Christus Iesus, caput anguli: Krisztus Jézus, a szegletkő”, majd hozzátette: „A mi szegletkövünk Jézus, és jó már az alapkövet is úgy letenni, hogy ezt tudjuk. Az alapkő olyan, mint a templom magja: elvetjük, és ápoljuk, hogy kinőjön belőle a templom.”

„Köszönöm mindenkinek, aki tettel vagy imával hozzájárult ehhez a mai naphoz – mondta Pásztor Béla polgármester –, de köszönjük meg mindenekelőtt Istennek azt, hogy szinte kényszerített minket ennek a templomnak a megépítésére. Hiszen, ha a Szent Erzsébet-templom felújítása során nem találjuk meg a régi idők emlékeit, akkor nem kezdjük megépíteni az új templomot, nem kezdünk hozzá a közösségépítésnek ehhez a nagy és szép feladatához.”

Nagy László építész, a templom tervezője a hely kiválasztásának fontosságáról beszélt. Rámutatott, az új templom a főút melletti nyüzsgő városközpont és a Sződrákosi-patak, vagyis „a Víz” között épül. Elmondta azt is, hogy a templom két fő térből áll majd: az egyik a szentségi kápolna, a másik a közösségi tér, ahol az apostolok körben álló, életnagyságú szobrai emlékeztetnek majd arra, hogy Krisztus mai apostolaivá kell válnunk.

A kivitelező konzorcium nevében Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója szólalt föl, hangsúlyozta, milyen nagy megtiszteltetés számukra, hogy ők építhetik a több mint 1600 négyzetméter alapterületű templomot, benne a kápolnával, urnateremmel, sekrestyével és a templomtérrel. Ismertette az építkezés befejezésének határidejét is, amely 2016. május 11.

„Pünkösd előtt vagyunk, alapkövet teszünk le, és bennem ez a kettő összekapcsolódik – fogalmazott Beer Miklós megyéspüspök –, mert mindkettő a jövőről szól: szent kezdet. Kezdete annak a jövőnek, amelyet Isten jól ismer, mi azonban még nem, és a mi Istenünk mégis ránk bízza. Ezekben a percekben százezrek vannak együtt Csíksom­lyón. Hozzájuk csatlakozunk mi is itt, új templomunk alapkövénél. Igyek­szünk megérteni, hogy nekünk, magyaroknak milyen fontos szerepet szán az Isten a mai, menekültektől ellepett, új útját kereső Európában. Nekünk, magyaroknak kell megmutatni, hogy igenis lehetséges békében, szeretetben, egymást segítve élni a mai világban.”

Ezután került sor az alapító okirat aláírására és az időkapszulában való elhelyezésére. Az okmányt Lukács Péter diakónus olvasta föl, majd a megyéspüspök, az építtető vá­ros polgármestere, a plébános és a tervező írták alá. Beer Miklós megáldotta az alapkövet és a kapszulát, majd a főpásztor és Pásztor Béla polgármester elhelyezték azt.

Másnap, pünkösdvasárnap Róma második legnagyobb templomában, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában (San Paolo fuori le mura) a veresegyházi templomépítés ügyéért ajánlották föl a szentmisét. Fr. Samuel Pusateri OSB, a templom plébánosa többek között ezt írta levelében: „Egy álom beteljesedése gyakran nagyon izgalmas, így biztos vagyok benne, hogy a pl­ébániátok egész közössége izgatottan várja templomotok fel­épülését. Imádkozni fogunk, hogy a Szentlélek tüze és szeretete töltsön be minden teret templomotokban, a hívek szíve pedig új kegyelemtől vezérelve erősítse a közösségeteket.”

Fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
boldogga-avatjak-litvan-erseket-akit-haromszor-zartak-bortonbe-kommunista-uralom-idejen
Boldoggá avatják a litván érseket, akit háromszor zártak börtönbe a szovjet uralom idején

Június 25-én Vilniusban, Litvánia fővárosában boldoggá avatják Isten tiszteletre méltó szolgáját, Teofilius Matulionis érseket (1873–1962) – ő lesz az első litván boldog a szovjet uralom vége óta, akit hazájában kanonizálnak.

2017. június 23. péntek
kattars-konferencia-gyorben-csalad-legy-az-ami-vagy
KATTÁRS-konferencia Győrben – „Család, légy az, ami vagy”

Június 25-én, vasárnap 15 órától a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) keretében a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban várnak minden érdeklődőt a „Család, légy az, ami vagy” mottóval meghirdetett nemzetközi konferenciára. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2017. június 23. péntek