Letették a veresegyházi Szentlélek-templom alapkövét

2015. június 3. szerda 19:20

Szentlélek Fesztivált rendeztek Veresegyházon május 23-án. A rendezvény legfontosabb momentuma a Szentlélek-templom alapkövének letétele volt – tájékoztat a Váci Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az alapkőletételen a veresegyházi plébánia kórusa szolgált, Nagy Borka elszavalta Reményik Sándor Kövek zsoltára című versét, a hívek könyörgéseiből összeállított imát pedig Ferencz Dóra olvasta föl.

A vendégek között a környék katolikus papsága mellett szép számmal voltak helybéli és távolabbról érkezett protestáns lelkészek is.

Az alapkő feliratát Molnár Zsolt plébános olvasta fel az egybegyűlteknek: „Christus Iesus, caput anguli: Krisztus Jézus, a szegletkő”, majd hozzátette: „A mi szegletkövünk Jézus, és jó már az alapkövet is úgy letenni, hogy ezt tudjuk. Az alapkő olyan, mint a templom magja: elvetjük, és ápoljuk, hogy kinőjön belőle a templom.”

„Köszönöm mindenkinek, aki tettel vagy imával hozzájárult ehhez a mai naphoz – mondta Pásztor Béla polgármester –, de köszönjük meg mindenekelőtt Istennek azt, hogy szinte kényszerített minket ennek a templomnak a megépítésére. Hiszen, ha a Szent Erzsébet-templom felújítása során nem találjuk meg a régi idők emlékeit, akkor nem kezdjük megépíteni az új templomot, nem kezdünk hozzá a közösségépítésnek ehhez a nagy és szép feladatához.”

Nagy László építész, a templom tervezője a hely kiválasztásának fontosságáról beszélt. Rámutatott, az új templom a főút melletti nyüzsgő városközpont és a Sződrákosi-patak, vagyis „a Víz” között épül. Elmondta azt is, hogy a templom két fő térből áll majd: az egyik a szentségi kápolna, a másik a közösségi tér, ahol az apostolok körben álló, életnagyságú szobrai emlékeztetnek majd arra, hogy Krisztus mai apostolaivá kell válnunk.

A kivitelező konzorcium nevében Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója szólalt föl, hangsúlyozta, milyen nagy megtiszteltetés számukra, hogy ők építhetik a több mint 1600 négyzetméter alapterületű templomot, benne a kápolnával, urnateremmel, sekrestyével és a templomtérrel. Ismertette az építkezés befejezésének határidejét is, amely 2016. május 11.

„Pünkösd előtt vagyunk, alapkövet teszünk le, és bennem ez a kettő összekapcsolódik – fogalmazott Beer Miklós megyéspüspök –, mert mindkettő a jövőről szól: szent kezdet. Kezdete annak a jövőnek, amelyet Isten jól ismer, mi azonban még nem, és a mi Istenünk mégis ránk bízza. Ezekben a percekben százezrek vannak együtt Csíksom­lyón. Hozzájuk csatlakozunk mi is itt, új templomunk alapkövénél. Igyek­szünk megérteni, hogy nekünk, magyaroknak milyen fontos szerepet szán az Isten a mai, menekültektől ellepett, új útját kereső Európában. Nekünk, magyaroknak kell megmutatni, hogy igenis lehetséges békében, szeretetben, egymást segítve élni a mai világban.”

Ezután került sor az alapító okirat aláírására és az időkapszulában való elhelyezésére. Az okmányt Lukács Péter diakónus olvasta föl, majd a megyéspüspök, az építtető vá­ros polgármestere, a plébános és a tervező írták alá. Beer Miklós megáldotta az alapkövet és a kapszulát, majd a főpásztor és Pásztor Béla polgármester elhelyezték azt.

Másnap, pünkösdvasárnap Róma második legnagyobb templomában, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában (San Paolo fuori le mura) a veresegyházi templomépítés ügyéért ajánlották föl a szentmisét. Fr. Samuel Pusateri OSB, a templom plébánosa többek között ezt írta levelében: „Egy álom beteljesedése gyakran nagyon izgalmas, így biztos vagyok benne, hogy a pl­ébániátok egész közössége izgatottan várja templomotok fel­épülését. Imádkozni fogunk, hogy a Szentlélek tüze és szeretete töltsön be minden teret templomotokban, a hívek szíve pedig új kegyelemtől vezérelve erősítse a közösségeteket.”

Fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink - olvasta már?
-mariapocs-mindenkie-orosz-istvan-kegyhelyigazgato-unnepi-es-hetkoznapi-vallasossagrol
„Máriapócs mindenkié!” – Orosz István kegyhelyigazgató ünnepi és hétköznapi vallásosságról

Egy éve a nemzeti kegyhely igazgatója. „Mindenki parókusa”, mint mondja, akinek éppúgy kedvesen kell fogadnia a szelfiző turistát, mint a zarándokot. És noha a liturgia szépségének és méltóságának legfőbb felelőse, tudnia kell megszólítani azokat is, akiket az untat, Máriapócs varázsa azonban magával ragad.

2017. október 22. vasárnap
ferenc-papa-mindent-megelozoen-te-istenhez-tartozol
Ferenc pápa: Mindent megelőzően te Istenhez tartozol!

Október 22-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Angelus elimádkozása előtt. Azt kérte, mindannyian tegyük fel magunknak a kérdést, kihez is tartozunk igazán. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. október 22. vasárnap