Lezárult az Egyesült Világ Hete 2011

2011. május 10. kedd, 17:25

Idén április 29. és május 8. között rendezték meg az Egyesült Világ Hete programsorozatot, melynek ünnepélyes lezárására Chiara Luce Badano szülővárosában, Sassellóban került sor. Az esemény végén bejelentették: a 2012-es Genfest – a fiatalok nagyszabású, nemzetközi összejövetelének – helyszíne Budapest lesz.

A Fiatalok az Egyesült Világért Mozgalom – a Fokoláre Mozgalomhoz tartozó fiatalok – 1996-ban indította el a világméretű kezdeményezést: minden évben egy héten át különböző akciókkal, rendezvényekkel, kulturális programokkal szeretnének hatást gyakorolni országuk közvéleményére és ezzel előmozdítani az egységet.

A Közel-Keleten, ahol most rendkívül meghatározó a változás és az újjászületés iránti vágy, az egyiptomi fiatalok „Make visible change” (Változtass látható módon) címmel videószpotot készítettek.

Libanonban a hét során ökológiai projektet valósítottak meg, vallásközi mozi-fórumot és sportnapot tartottak, valamint szociális tevékenységet végeztek. Ez utóbbira összpontosítottak Latin-Amerikában is. Kubában a város egyik hídja alatt lévő nyomornegyedben gyerekeket látogattak meg.

A világ számos részén Japánért tettek valami konkrétat: Los Angelesben a „Hike a thon!” kampánnyal – azaz gyaloglással – pénzt gyűjtöttek a fukushimai lakosság megsegítésére. A Róma melletti Frascati főterén workshop keretében ismertették meg a japán kultúrát.

Az indiai Goában egy egész napot Chiara Luce Badano emlékének szenteltek. A fiatalok dalokkal, koreográfiákkal, tipikus indiai táncokkal, tanúságtételekkel és viedórészletekkel mutatták be a tavaly szeptemberben boldoggá avatott fiatal lány életét.

A http://giovaniperunmondounito.blogspot.com/ blogon a világ minden részéről fotók, hozzászólások, beszámolók találhatók a hét eseményeiről, a hét viedószpotja itt tekinthető meg.

Május 8-án Chiara Luce szülővárosában, Sassellóban 1200 fiatal részvételével zárult le az Egyesült Világ Hete. Egy csoport genovai fiatal előadta a Living the dream című musicaljét, melynek története két genovai fiú – Alberto Michelotti és Carlo Grisolia  – élettörténetén alapul, akiknek a boldoggáavatási eljárása folyamatban van. A program során Chiara Luce otthonában szülei emlékeztek vissza Chiara életének egy-egy epizódjára– írja a focolare.org. A záró eseményt interneten keresztül fiatalok ezrei követték a világ minden részéről, a felvétel továbbra is megtekinthető.

Az Egyesült Világ Hetének végén bejelentették: a 2012-es Genfestet, a fiatalok nagyszabású, nemzetközi összejövetelét augusztus 31. és szeptember 2. között Budapesten rendezik meg.

Magyar Kurír

(lt)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő