Ligugé – a világra nyitott apátság

2009. szeptember 12., szombat | 9:47

A franciaországi Ligugében található apátságot Szent Márton alapította 361-ben, aki maga 10 évet élt ott, azt követően lett Tours püspöke. A XVI. századig kisszámú közösség élt itt; 1607-ben a poitiers-i jezsuita kolostorhoz csatolták. Az 1853-ban újra megnyitott apátságban pezsgő élet kezdődött. Az itt élő szerzetes 1903 és 1921 között számkivetésbe kényszerültek. A bencés apátság ma az egyházmegye egyik spirituális központja.

A Poitiers mellett, Ligugében található Szent Márton-apátság az egyházmegye egyik spirituális központja. Szerepét annak köszönheti, hogy lakói minden helyzetben törekszenek Isten szavát követni és megélni, liturgiájuk letisztult és elegáns, vendégfogadásuk melegszívű, és minden helyzetben nyitottak a mai kor embereire.

A kanadai Louise nővér, a Bölcsesség Leányainak volt rendfőnöknője ma nyugdíjas. Hamarosan Haïtira utazik. Addig azonban itt vendégeskedik, pihen, hallgatja a kertben a madarak énekét, figyeli a fákon ugrándozó mókusokat, és imádkozik. „Ezen a helyen mindenhonnan a béke sugárzik, és én hagyom, hogy eltöltse a lelkemet – mondja. – Kicsit úgy érzem, hogy megérintem Istent.”

Jeanine és Georges, a nyugdíjas tanár házaspár is több napra érkezett. „Megfogott bennünket a szertartások szépsége és a szerzetesek állhatatossága. Olyan ritka ez manapság!” Marie-Jeanne, aki már régóta visszajár ide, egy sugallatról beszél, ami ebben a kolostorban – érzései szerint – képes „összekötni a láthatót a láthatatlannal”. Marie de Mesquer éveken át küzdött a rák ellen. Most, hogy sikeresen legyőzte a kórt, az egyik szerzetessel való baráti beszélgetései segítenek neki „elmélkedni az életről és a túlvilágról”.

Így találkoznak össze a ligugéi Szent Márton apátságban egymástól nagyon különböző emberek. Vannak, akik részt vesznek a bencések imáiban a templomban, és beszélgetést kérnek a szerzetesektől, de nem mindenki van ezzel így. A vendégek fogadásáért és ellátásáért felelős Louis testvér egyformán törődik mindegyikükkel.

Ligugé apátja Jean-Pierre Longeat atya. 1975-ben lépett be, és 1990-ben választották meg a testvérek, 37 éves korában. Jean-Pierre testvér azóta vezeti a közösséget Szent Benedek Regulájának 64 fejezete szerint, melynek értelmében „ő az, aki mind a cselekedeteivel, mind a szavaival biztat és tanít, összefog, bátorít, megerősít, egyben tart különböző vérmérsékletű embereket, mindig élen jár, és úgy rendezi, hogy Jézus legyen a közösség apátja.”

A közösség ma 25 szerzetest és 3 novíciust számlál. Mindannyian hajnali 5 órakor kelnek, este 10 körül fekszenek le, és napi 7 alkalommal gyűlnek össze a templomban egyszerű és letisztult szertartásokra, melyekben francia nyelvű énekek és gregorián váltják egymást. Ezen kívül napi 5 órán keresztül teljes csendben dolgoznak. A közösség összefogását jól példázza André Junien testvér gondolata, mely mindnyájukat áthatja: „Istenhez a testvéreinken keresztül vezet az út.”

Az imán és a közösség ápolásán túl a munka is életük fontos részét képezi. François Cassingena-Trévedy testvér például a kórus vezetésén kívül a zománcműhelyben is dolgozik, valamint tanít a párizsi Katolikus Intézetben. A legidősebb testvér, a 91 éves Michel 1938-ban lépett be Ligugébe. Hosszú élete során dolgozott a kertben, volt kántor, magiszter, szállásadó, a szerzetesek gyóntatója, könyvelő… Ma pedig arra büszke, hogy még mindig helytáll ebben a kolostorban, „amely összetartja a szerzeteseket, és amelyet a szerzetesek tartanak össze”.

A kolostor további erőssége a világra és az emberekre való rendkívüli nyitottság. „A mai napig erősen hat ránk kolostorunk alapítója, Szent Márton, aki nem egészen olyan személyiség volt, mint Szent Benedek. – magyarázza Jean-Pierre testvér. – Szent Márton számára az ima és az apostoli küldetés egyformán fontos volt, míg Szent Benedek egyértelműen az imára helyezte a hangsúlyt. A mi sajátosságunk a bencés rend hagyományait megőrző, igazi spirituális élményt nyújtó ima, ugyanakkor pedig az elkötelezett odafigyelés és nyitottság a bennünket körülvevő emberek és problémáik iránt.”

A testvérek a legkülönbözőbb csoportok tanácskozásának adnak helyet kolostorukban. Orvosok, egyetemi kutatók, vállalatvezetők, pszichoanalitikusok gyűlnek itt össze és vitatják meg egymással és a testvérekkel nézeteiket. „A testvérek igazi intellektuális vendéglátásban részesítenek bennünket – mondja Marie Balmary, pszichoanalitikus és író. – Mi a pszichológia, ők pedig a spiritualitás szemszögéből nézik a dolgokat, és mint ilyenek, kitűnően meg tudjuk vitatni egymással a bibliai szövegek antropológiai és spirituális vonatkozásait.”

A testvérek külső vitákba is szívesen bekapcsolódnak, rendszeresen részt vesznek például a „Nyilvánosság” című fesztiválon, melyet az egyházmegye minden évben megrendez. De a világra való nyitottságuk ezen kívül is sok mindenben megmutatkozik. A közösség az ökumenizmus elkötelezett híve és gyakorlója. Társadalmi szerepvállalásukat tekintve pedig hajléktalanszállót hoztak létre, mely tíz éven keresztül működött, és támogatják az „Egy gyermek mosolyáért” nevű szenegáli egyesületet, mely a thièsi utcagyerekeket segíti.

Ligugé azonban elsősorban mégis az imádság háza. „Micsoda békesség és derű uralkodik az imádságnak ebben a szentélyében! – szól egy bejegyzés Mireille és Martin aláírásával a templom bejáratánál elhelyezett nagy vendégkönyvben. – Köszönjük ezt a helyet, ahol erőt meríthettünk utunk folytatásához!” – közli a La Croix.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle