A madridi Ifjúsági Világtalálkozó szentjei

Kitekintő – 2010. május 5., szerda | 8:03

Földműves Szent Izidor és felesége, Santa Maria de la Cabeza, Keresztes Szent János, Avilai Szent János, Avilai Szent Teréz, Limai Szent Róza, Loyolai Szent Ignác, Szent Rafael Arnaiz Barón és Xavéri Szent Ferenc lettek a következő Ifjúsági Világtalálkozó szentjei. A rendezvényre 2011. augusztus 16. és 21. között kerül sor Madridban.

A szentekről szóló hírt a világtalálkozó hivatalos honlapján tették közzé. A védőszentek a spanyol egyház történetéhez kötődnek.

Földműves Szent Izidor (1070–1130)
Ifjúságától földművelő cseléd, a napot mindig misével kezdte. Gazdája a becsületességéért kedvelte, a többi cseléd irigységből szüntelenül vádolta. Madrid városa, valamint a pásztorok, földművesek, napszámosok, talyigások védőszentje.

Boldog Maria Torribia (Santa María de la Cabeza) (†1175)
Földműves Szent Izidor felesége, aki minden erényben követte férjét. Férje halála után remeteként élt, csodákat tett, látomásai voltak. Fejereklyéjét gyakran körbehordozták, és ennek tulajdonították, hogy aszályos vidékeken eső esett. Tisztelete széles körben elterjedt Spanyolországban.

Keresztes Szent János (1542–1591)
A spanyolországi Fontiverosban született 1542-ben. 21 évesen belépett a kármelita rendbe. Salamancában végezte teológiai tanulmányait. 1568-ban Avilai Szent Teréz tanácsára a szerzetesek közül elsőként csatlakozott a megújított rendhez, amelyért sokat fáradozott és dolgozott.

Avilai Szent János (1500–1569)
Szülei kikeresztelkedett zsidók voltak. Egy bikaviadal és annak kegyetlenségei láttán elhatározta: elhagyja a világot és szerzetes lesz. Már papként Andalúziát járta mint prédikátor és népmisszionárius. Iskolákat alapított, térített, a gondolatokra nyitottan tanulmányozta a reformátorok műveit, s különféle munkákat írt a papok cölibátusáról, a katolikus nevelésről és az oltáriszentség tiszteletéről.

Avilai Szent Teréz (1515–1582)
Szent Terézia a spanyolországi Avilában született 1515. április 4-én. Belépve a kármelita rendbe nagy léptekkel indult el a tökéletesség útján, misztikus élményekkel megáldva. Rendje megújításán fáradozva sok megpróbáltatást kellett szenvednie, de töretlen lélekkel minden nehézségen úrrá lett.

Limai Szent Róza (1586–1617)
A perui Limában született sokgyermekes szegény családban. Szerették volna előkelően férjhez adni, de ő Jézus menyasszonya szeretett volna lenni. Belépett a domonkos harmadrendbe, hogy a bűnbánat és a misztikus elmélkedés útját válassza. Haláláig megőrizte vidámságát, énekes kedvét és természet szeretetét. Õ alapította az első kolostort Dél-Amerikában. A földrész első szentje, Peru, később a Fülöp-szigetek és egész Nyugat-India védőszentje lett.

Loyolai Szent Ignác (1491–1556)
Baszk nemesi család sarjaként született. Megtérése után egy barlangba vonult vissza, ahol majdnem egy egész esztendőt töltött. Koldusként megjárta a Szentföldet, majd tíz évet szentelt a tanulásnak. Néhány társával együtt megalapította a Jézus Társaságát, amelynek első generálisa lett.

Szent Rafael Arnaiz Baron (1911–1938)
Rendezett, mélyen katolikus családban született. Krisztus iránti mélyebb elkötelezettsége 1930-ben kezdődött. Néhány év múlva belépett a trappista rendbe, de súlyos cukorbetegsége miatt fiatalon meghalt. Az egyház az ifjúság példaképéül állította Rafaelt, amikor 1992-ben II. János Pál pápa boldoggá, majd 2009-ben XVI.Benedek pápa szentté avatta.

Xavéri Szent Ferenc (1506–1552)
Jezsuita szerzetes, minden idők egyik legnagyobb keresztény misszionáriusa. Párizsi tanulmányai után a Loyolai Szent Ignác körül szerveződő Társaság tagja lett. Ignác az egyik megbetegedett testvér helyett őt küldte Indiába. XIV. Benedek pápa 1748-ban „India és az egész Távol-Kelet védőszentje” nevet adta neki, míg XI. Piusz pápa 1927-ben „az egész földkerekség minden missziója védőszentjeként” bízta rá a misszionáló egyházat.

* * *

Az is nyilvánosságra került, hogy a Szentszék megerősítette: a Cibeles tér és a Cuatros Vientos repülőtér lesz a találkozó két fő helyszíne. A Cibeles tér egyike Madrid fő nevezetességeinek, augusztus 18-án a fiatalok itt találkoznak a pápával, és másnap ez lesz a keresztút helyszíne is. A Cuatros Vientos repülőtér 8 km-re található a városközponttól, ezért is esett rá a választás. Itt kerül sor a virrasztásra augusztus 20-án, szombaton, és ez lesz a helyszíne a vasárnapi szentmisének is. Ezen a repülőtéren találkozott fiatalokkal 2003-ban II. János Pál pápa – írja a SIR.

Magyar Kurír