Magyar Jezsuita Misszió 2012–2020

Krisztussal a határokig

Megszentelt élet – 2012. augusztus 13., hétfő | 9:12

A magyar jezsuiták nyári találkozója fejeződött be a napokban, melyről összefoglalót küldtek szerkesztőségünknek.

A személyes tapasztalatcsere és a jubilánsok ünneplése mellett a találkozó témája az elmúlt év reflexiós folyamatának az összegzése volt. Ebben kiemelt szerepet kapott a szerzetesi életünk és formációnk további elmélyítése a hétköznapokban. A találkozón osztrák és román jezsuita vendégek is részt vettek. Gernot Wisser osztrák provinciális előadásában a közép-európai együttműködés útjairól, lehetőségeiről beszélt, melyben új és vonzó perspektívákat vázolt fel. 

A találkozó alapjául szolgáló apostoli terv úgy fogalmazta meg a rendi küldetés vízióját 2020-ig, hogy tudatában van a körülöttünk gyorsan változó világnak. A megújult Párbeszéd Házában tartott találkozó megerősítette, hogy tapasztalatunk szerint a spiritualitás utáni vágy, valamint a világiak kezdeményezőkészsége meghatározóan jelen van korunkban, és az általuk felvetett kérdésekre az ignáci lelkiség el tud segíteni a válaszokhoz. Felkészült fiatal rendtársainknak, a közös célok mellett elkötelezett világi munkatársainknak és barátainknak köszönhetően az ignáci utat ma már elérhetővé tudjuk tenni sokak számára.

Jezsuita munkáinkról hálásan elmondhatjuk, hogy mind földrajzi és munkaterületi megoszlásuk, mind elfogadottságuk és fenntarthatóságuk szempontjából jól meggyökereztek az elmúlt húsz évben. Négy egyetemi városhoz kapcsolódóan működnek nagyobb műveink, melyek hitelesen képviselik a jezsuita hagyomány nagy területeit a lelkipásztori, a lelkigyakorlatos, az oktatási és intellektuális apostolság, a szociális szolgálat és a média területén. Környezetünk ezeket hiteles, nyitott, párbeszédre kész és felkészült műveknek tartja, melyek felismerhető ignáci többletet hordoznak, és képesek teremtő, megújító módon végezni helyi feladataikat. Bár kicsiny művekről van szó, melyek általában egyedül működnek az adott területen, hatásuk, multiplikáló erejük mégis érezhető a magyar egyházban.

Mai küldetésünk a magyar Egyházban a hit szolgálata és az igazságos társadalom előmozdítása hiteles jezsuita közösségek és barátaink együttműködésével.
·    A hit hirdetése a magyar egyház és a közösségek szolgálatára, megosztva másokkal az ig-náci imádságos reflexió tapasztalatát.
·    Igazságos, befogadó társadalom építése új utak keresésével, melynek során a „határokig” el kell menni a teológiai reflexióban és a mai kultúrával folytatott párbeszédben, különleges figyelmet szentelve a fiataloknak, hogy másokért élő, felkészült keresztények lehessenek.
·    Szerzetesi és közösségi életünk megújítása és elmélyítése, hogy Krisztust kereső életünket felmutatva képesek legyünk a fiatalokat megszólítani és elkötelezetté tenni a jezsuita hivatásban.
·    Mindehhez együttműködés szükséges a közös misszióba meghívott, felkészült és elkötelezett társainkkal, így a munkatársak, öregdiákok, támogatók, önkéntesek, ignáci közösségek tagjaival.

Közös elhatározásunk, hogy – XVI. Benedek pápa buzdító szavaival – Krisztussal a határokig is eljussanak, hiteles tanúságot téve hitünkről.

Magyar Kurír