Magyar püspökök is részt vettek a Fokoláre mozgalom olaszországi találkozóján

Kitekintő – 2016. február 26., péntek | 16:45

A Fokoláre mozgalom hatvan püspök barátja gyűlt össze február 22. és 26. között a Rómához közeli Castel Gandolfóban. A találkozón részt vett Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök és Majnek Antal munkácsi püspök is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Négy kontinens harmincegy országából érkeztek a püspökök a Fokoláre mozgalom találkozójára. Február 24-én részt vettek a Szent Péter téren az általános kihallgatáson, ahol Ferenc pápa a következő szavakkal üdvözölte a főpásztorokat: „Örömmel üdvözlöm a Fokoláre mozgalom püspök barátait, akik éves találkozójukra gyűltek össze, és arra buzdítom őket, hogy apostoli szolgálatuk során éltessék mindig az egység karizmáját, közösségben Péter utódával.”

A találkozó témája az az egyházkép, amelyet Ferenc pápa a püspöki szinódus intézménye létrejöttének ötvenedik évfordulóján mondott beszédében vázolt fel 2015. október 17-én: „A szinodális egyház a meghallgatás egyháza, annak tudatában, hogy meghallgatni több, mint hallani: kölcsönös meghallgatás, amely során mindenki tanulhat valamit.”

A találkozó elnevezése – Az egyház, amely egységet teremt – abból a meggyőződésből ered, hogy korunk sok feszültsége közepette, egy széteső világban Isten népe arra kap meghívást, hogy minden szinten, minden környezetben segítsen újrateremteni a kapcsolatok hálóját. Ennek a folyamatnak magában az egyházban kell elkezdődnie, forrása pedig maga az irgalmas Isten. A beszélgetések arról az egységről folytak, amelyet Jézus kért az Atyától (vö. Jn 17): az egységről mint ajándékról, felelősségről és célról.

Maria Voce, a Fokoláre mozgalom elnöke és Jesús Morán alelnök szólt a püspökökhöz az alapító, Chiara Lubich karizmáját, életpéldáját kiemelve. Részt vett a találkozón Lorenzo Baldisseri bíboros, aki Ferenc pápa tanítása nyomán a szinódusi egyházról beszélt.

A plenáris ülésen elhangzott hozzászólások és a csoportbeszélgetések két kérdést érintettek: hogyan lehet együtt, Isten népét szolgálva egységet teremteni; hogyan lehet pozitívan megélni a konfliktusokat, amelyek az egység felé vezető utat kísérik.

A világba kilépő egyházról tanúságot téve szólaltak fel az egység megteremtése iránt elkötelezett világiak is; tanúságtételek hangzottak el az ökumené felé vezető útról, a vallásközi párbeszédről, a nem vallásos emberekkel és a sokszínű kultúrákkal folytatott dialógusról.


Forrás és fotó: Focolare.org; Agensir.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria