Magyar szakember a Vatikáni Könyvtár egyik görög szkriptora

Kultúra – 2013. február 4., hétfő | 13:34

Németh András történész ebben az évben kezdte meg munkáját a neves vatikáni intézményben. A Vatikáni Rádió interjút készített a fiatal szakemberrel.

A Vatikáni Apostoli Könyvtár két görög szkriptort alkalmaz. A magyar tudós feladata, hogy a görög kéziratok közül, amelyeket eddig nem katalogizáltak, minden nagyobb egységről alapos katalógust készítsen. Emellett részt vesz a könyvtár napi munkájában.

A Vatikáni Apostoli Könyvtár 80 ezer kézirattal, több mint másfél millió nyomtatott kötettel, és több mint 100 ezer levéltári anyaggal rendelkezik.

Németh András az interjúban friss felfedezéséről is beszámolt: a Széchényi Könyvtárban egy XVII. századi nyomtatvány kötésén megtalált egy XII. századi Arisztotelész-kommentár töredéket. A napokban pedig a Vatikáni Könyvtár raktárában megtalálta ennek közvetlen párhuzamát. A budapesti dokumentum kapcsán, előzőleg járt már Oxfordban és Berlinben, de egyetlen szakértő sem tudott neki segíteni. Kiderült, hogy ez a kézirat a legkorábbi kézirata annak a műnek, ami ezt tartalmazza. Nagyon fontos dokumentum ahhoz, hogy a XII. században a görög Arisztotelész kommentárok Konstantinápolyban hogyan hagyományozódtak át - hangsúlyozta a szakember.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír