Magyarok Nagyasszonyának ajánlották Miskolc városát

Hazai – 2013. október 16., szerda | 9:14

Október 12-én a miskolci minorita templomban mutatott be szentmisét Ternyák Csaba egri érsek. A város papságának kérésére, a hit éve alkalmából, a város védőszentje, Szent István király példája nyomán felajánlotta Miskolcot, vezetőit és lakosait a Boldogságos Szűzanyának, a Magyarok Nagyasszonyának. Az eseményről Gróf Lajos írt beszámolót.

A szentmise eléjén, köszöntőjében Szarvas Péter kerületi esperes, a Szent Anna-templom plébánosa elmondta: egy évvel ezelőtt kezdték el tervezni a hit éve miskolci programjait. „Sok szép rendezvényen túl vagyunk már, igyekeztünk megszólítani hónapról hónapra a város híveit, lakóit. Ma egész évi ünnepünk legjelentősebb eseményéhez érkeztünk. Szent István király, emberi erejét gyengének érezve, halála előtt égi pártfogót keresett nemzetünk számára. Hitének megnyilvánulása volt az az esemény, amikor a Szűzanyának felajánlotta népünket, nemzetünket. Mi ma hitünket nyitjuk meg az égiek előtt, és kérjük Magyarok Nagyasszonyának pártfogó segítségét” – fogalmazott Szarvas Péter. Megköszönte Ternyák érseknek, hogy elfogadta a meghívást és a felajánlás megtételét.

A főpásztor kifejezte: nagy örömmel fogadta a kezdeményezést, „hogy együtt ünnepeljünk a hit éve alkalmából a miskolci hívekkel, hogy a várost, az itt élő vezetőket, pedagógusokat, iskolákat, családokat, híveket, plébániákat felajánljuk a Boldogságos Szűzanyának, ahogy azt első szent királyunk tette, hogy felajánlásunkat ő vigye tovább az Úristennek. Ezen a szentmisén imádkozzunk városunkért, minden lakójáért, hogy meg tudjuk újítani lelkesedésünkkel, meggyőződésünkkel, mély hitünkkel ennek a városnak az arculatát.

Tudjuk, nem az számít, hányan vagyunk. Isten szemében az Ószövetségben sem az számított, amikor tíz igazért megmentett volna egy várost, hanem hogy legyenek olyanok, akik valóban az Istent tekintik életük középpontjának. A mai napon erről szeretnénk tanúságot tenni, hogy mi, akik itt vagyunk és a mi családunk mindent megtesz az Istenért, mindenre képes az Istenért. Egészen biztos, hogy ezt a mi felajánlásunkat és áldozatunkat elfogadja, nemcsak miérettünk, hanem az egész városért is. Mindenkiért imádkozunk tehát ebben a szentmisében” – hangsúlyozta az egri érsek.

A szentmisében e szavakkal ajánlotta fel Miskolc városát és minden lakóját Magyarok Nagyasszonyának:

Mindenható örök Isten! Kérünk, őrizd meg kedves magyar hazánkat minden külső és belső veszedelemtől, és a Boldogságos, mindenkor szeplőtelen Szűz Máriának, Magyarország nagyasszonyának, Szent Péter és Pál apostolnak, Szent István első, apostoli királyunknak és minden szentednek könyörgése által adj magyar népednek egységet és békességet. Távolíts el tőlünk minden háborúságot és tévelygést, hogy anyaszentegyházadnak hite szerint Neked mindvégig bátorságos szabadsággal szolgáljunk.

Áldd meg Miskolc városát, áldd meg városunk vezetőit, áldd meg városunk papjait, áldd meg az itt élő családokat, áldd meg a legkisebbeket. Neked ajánljuk mindannyiukat. Neked ajánljuk e városban élő minden embert. Kérünk, áldj meg bennünket, a mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.

Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír

Képek: Fojtán László