Maradnak a vallási jelképek a kéteuróson Szlovákiában

Kitekintő – 2012. november 23., péntek | 13:51

Az eredeti elképzelés szerint, a vitatott vallási jelképeket tartalmazó formában hagyta jóvá a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) a jövő évben kibocsátandó szlovák kéteurós emlékérmét.

A szlovák nemzeti bank 2013 májusában emlékérmet bocsát ki annak alkalmából, hogy Szent Cirill és Metód, Európa társvédőszentjei 1150 évvel ezelőtt érkeztek Morvaországba. Az Európa Bizottság és az EU egyes tagállamainak kérésére azonban meg kell fosztani a szlávok apostolait glóriájuktól és a palliumukat díszítő kereszttől a „vallási semlegesség alapelvének” értelmében – olvasható a Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapján.

„Az NBS banki tanácsa a kéteurós érme eredeti formája mellett döntött. Tette ezt annak tudatában, hogy fennáll a veszélye, meghiúsul eredeti célja, vagyis az, hogy Cirill és Metód a Nagymorva Birodalomba való bejövetelét ábrázoló, az egész euróövezetben érvényes emlékérmét bocsásson ki” – mondta a döntés kapcsán november 23-án Petra Pauerová, a szlovák jegybank szóvivője.

A két szent arcmásával díszített kéteurós érmének 2013-tól kellene forgalomba kerülnie abból az alkalomból, hogy Cirill és Metód – akiket II. János Pál pápa 1980-ban Európa társ-védőszentjeivé nyilvánított – 1150 éve érkezett az akkori Morva Fejedelemségbe, Nyitrára. Az Európai Bizottság és több EU-tagállam azonban azt kérte Szlovákiától, hogy a vallási semlegesség jegyében távolítsák el a vallási jelképeket az érméről – ismertette az MTI.

Először úgy tűnt, hogy Szlovákia teljesíteni fogja a kérést. Az indítvány azonban heves társadalmi vitát váltott ki az országban, ahol a lakosság 62 százaléka katolikusnak vallja magát. A szlovák püspöki konferencia szégyenletesnek nevezte azt, hogy a IX. századi szláv apostolokat megfoszthatják glóriájuktól. Ez ellen több, keresztény értékeket valló politikai párt is tiltakozott. A javaslat miatt Rafael Rafaj, a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke egyenesen a sátánizmussal való rokonszenvezéssel vádolta meg az uniót – szerepel az MTI híranyagában.

A Sir olasz katolikus hírügynökség is arról tájékoztat, hogy a szlovákiai püspöki konferencia sajnálattal fogadta el a határozatot. „Szent Cirill és Metód alapvető jelképeinek eltávolítása az emlékéremről kulturális fordulatot jelent és nem tartja tiszteletben a történelmet” – jelentette ki Jozef Kováčik, a püspöki konferencia szóvivője. A Szent Cirillnek és Metódnak tulajdonított szimbólumok szabad alkalmazása azt jelenti, hogy megbukott a totalitárius rendszer. Ha elveszítjük azokat a fontos jelképeket, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a szlovák nemzet szabadságához, akkor ezért felelősek az illetékes szlovák intézmények is – idézi a szlovák püspöki konferencia szóvivőjét a Vatikáni Rádió.

Kapcsolódó:
EU-kérés: Szlovákiának el kell távolítani a szentek glóriáit az euróról

Magyar Kurír