Márfi Gyula veszprémi érsek húsvéti üzenete

Hazai – 2013. április 1., hétfő | 10:30

Húsvétkor, mint tudjuk, nem a húshagyó kedden félretett hús elővételét ünnepeljük, még kevésbé a húsvéti tojást vagy a húsvéti nyuszit, hanem az Úr Jézus feltámadását.

Az első századokban ennek nem is volt külön ünnepe, mert minden vasárnapon Jézusnak a halál fölötti diadalát ülték a keresztények. (Ennek szép emléke az orosz voszkreszényije, amely szó a vasárnapot: feltámadásnak – a feltámadás napjának – mondja.

A niceai zsinat óta a katolikus egyház Jézus feltámadását a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnapon ünnepli. a húsvéti ajándékozás szokása jóval később alakult ki.

Én most szerény ajándékként közzéteszem azt a jegyzetemet, amelyet 2008. június 18-án vetettem papírra a kanadai Québec városában, a 49. Eucharisztikus Világkongresszus 4. napján, amikor is az elmélkedést Jorge Mario Bergoglio bíboros, Buenos Aires érseke, jelenlegi Szentatyánk Ferenc pápa tartotta.

Bergoglio bíboros úgy mutatta be az Oltáriszentséget, mint az új és örök szövetséget megpecsételő áldozatot, utalva az Úr Jézus szavaira: „Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik”  (Mk 14,24; vö. Mt 26,28 stb.) Beszélt arról is, hogy a szentmise nem új áldozat, hanem az egyetlen és örök áldozatnak megjelenítése, jelen idejűvé tétele annak érdekében, hogy az új szövetség valóban időtálló, örök és felbonthatatlan legyen – eltérően az ószövetségtől, amely felbomlott, mert az azt megpecsételő áldozatok nem voltak örökérvényűek.

Itt beszélt a későbbi Szentatya a Szűzanyáról is, mint Isten szövetségeséről, aki egyszer kimondott igéjét sosem vonta vissza, egész élete egyetlen igen volt. Mikor részt vállalt Szent Fiának – szövetséget megpecsételő – áldozatában, lelki értelemben részesült az Eucharisztiában, az új és örök szövetség áldozatában.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Eucharisztia nem csak Jézus szenvedését és halálát teszi jelenidejűvé, hanem az ő feltámadását is. Ezért nem lehet az Eucharisztiát ünneplő Egyházat elpusztítani. Ezért nem tudnak rajta erőt venni a pokol kapui (vö. Mt 16,18), mert a felbonthatatlan szövetség örök áldozata biztosítja annak jelenét, jövőjét, üdvösségét.

Ezekkel a mélyértelmű szép gondolatokkal kívánok minden Kedves Olvasónknak kegyelemteljes, hitüket, reményüket és szeretetüket megerősítő húsvéti ünnepeket.

Veszprémi Főegíházmegye/Magyar Kurír